Antena 3 CNN Economic Regio (P) Bârlad: centrul istoric şi cultural, redat publicului prin Regio

(P) Bârlad: centrul istoric şi cultural, redat publicului prin Regio

(P) Bârlad: centrul istoric şi cultural, redat publicului prin Regio
24 Oct 2013   •   07:55
Centrul Cultural-Istoric al Bârladului găzduiește două clădiri de patrimoniu: Muzeul „Vasile Pârvan” și Teatrul „Victor Ion Popa”, ambele înconjurate de „Parcul Teatrului”. Cu o investiție de peste 20 milioane de lei, proiectul de reabilitare a centrului cultural-istoric își propune să reintegreze Bârladul în circuitul cultural național, astfel încât numărul turiștilor să crească cu 30% în următorii 5 ani.

„Cel mai de seamă târg al Moldovei de Jos” așa cum l-a caracterizat Dimitrie Cantemir, Bârladul a beneficiat de o poziționare foarte bună, la răscrucea drumurilor comerciale care legau centrul şi nordul Moldovei cu lumea Bizanţului şi cu cea orientală. Acest lucru a permis ca localitatea să se dezvolte foarte mult din punct de vedere economic și să cunoască o adevărată înflorire culturală începând cu secolul al XIX-lea, când Bârladul era singurul oraş din Moldova, cu excepţia Iaşiului, unde funcţiona o școală gimnazială. La începutul secolului XX Bârladul ajunsese un important centru cultural, una din destinațiile favorite pentru numeroase personalități culturale ale vremii.

O vastă moștenire culturală, redată publicului
Centrul Cultural-Istoric Bârlad este compus dintr-un complex de clădiri, cu mare valoare istorică, arhitecturală şi memorială, în care funcționează Muzeul „V.Pârvan” şi Teatrul „V.I.Popa”, și un parc, cu suprafața de 14.000 mp, care înconjoară complexul arhitectonic. Inițial, aici a fost găzduită Prefectura judeţului Tutova, construită în anul 1890 după planurile arhitectului italian Giovanni Baldorossi, transformată parţial şi extinsă în anul 1950 de către arhitectul Constantinescu, după desfiinţarea judeţului Tutova.

Seismele severe din anii 1977, 1986 şi 1990 au compromis grav structurile clădirilor. Clădirea iniţială, datată din 1890, singurul monument de arhitectură rămas în peisajul citadin după cele trei seisme, se afla în pragul prăbuşirii prin fragmentarea ei pe întreaga înălţime.
Lucrările la proiectul „Reabilitarea Centrului Cultural-Istoric al Municipiului Bârlad” au demarat în 2010 și au durat 37 de luni. În această perioadă au fost restaurate și reabilitate clădirile care adăpostesc Muzeul „V.Pârvan” și Teatrul „V. I. Popa”, iar „Parcul Teatrului” a fost reconfigurat ca să poată găzdui activități culturale în aer liber. Proiectul a finanţat 95 de locuri de muncă temporare și 109 permanente.

Regio sprijină accesul la cultură
Deşi nu oferă atracţii turistice deosebite, judeţul Vaslui posedă obiective care pot constitui puncte de interes în perspectiva dezvoltării unor forme de turism netradiţional: cultural, educaţional-ştiinţific, ecumenic, rural etc. Principalul obiectiv al acestui proiect a fost reintroducerea Centrului Cultural Istoric Bârlad în circuitul turistic local, regional şi naţional, astfel încât să se valorifice cât mai bine potenţialullocalității.
Pe termen mediu și lung, se estimează că acest proiect va duce la o creștere cu 30% a numărului de turiști și va facilita accesul la patrimoniul istoric și cultural, prin creşterea numărului de expoziţii realizate în muze. Astfel, proiectul va contribui la educarea publicului larg și la creşterea accesului la cultură a persoanelor din medii defavorizate.

Proiectul „Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al Municipiului Bârlad” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în regiunea de dezvoltare Nord-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului şi are o valoare totală de 21.196.623,18 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 14.484.066,11 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close