x close

(P) Modernizarea ambulatoriului Moineşti - o lecţie de management sanitar, prin Regio

26 Noi 2013   •   07:06
Ambulatoriul Integrat al Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti a fost modernizat printr-o investiție de aproximativ 5 milioane de lei, din care peste 60% reprezintă finanțarea nerambursabilă obţinută prin Regio. Cele 6 cabinete noi și 177 de echipamente medicale achiziționate prin intermediul proiectului au transformat spitalul într-unul din cele mai moderne unități de urgențe din țară, astfel încât numărul de pacienți a crescut cu peste 75% în decurs de doi ani.

Spitalul Municipal de Urgență Moinești este primul spital acreditat din județ și printre primele trei din țară (certificare ce demnostrează că actul medical este în conformitate cu cerințele Uniunii Europene). Unitatea medicală, cea mai importantă din județul Bacău, deservește atât locuitorii municipiului, cât și pe cei ai comunelor arondate - Ardeoani, Berești-Tazlău, Balcani, Magirești, Poduri, Solonţ, Strugari, Zemeş, Pîrjol, Scorţeni etc. (aproximativ 150.000 persoane). Paradoxal, din cei 20.000 de bolnavi trataţi anul trecut prin internare continuă, numai 15% au fost din Moineşti, 78 % din tot judeţul Bacău şi 7 % din 34 de judeţe ale ţării.

Clădirea care adăpostește spitalul și ambulatoriul integrat a fost construită în 1973. În 2001, managementul spitalului a fost preluat de o echipă condusă de dr. Adrian Cotârleț, care a reușit, într-o perioadă în care spitalele din România se închideau cu zecile, să dubleze numărul de paturi și să tripleze personalul medical (în prezent, sunt 470 de angajaţi, din care 104 medici şi 180 de asistenţi medicali).

Regio sprijină performanța în medicină
Modernizarea Ambulatoriului din Moinești este rezultatul unei colaborări foarte strânse dintre conducerea spitalului și Consiliul Local, colaborare care a început în 2005, cu modernizarea secției de obstretică-ginecologie și va continua în anii următori cu alte proiecte de modernizare a infrastructurii medicale.

La Moinești vorbim despre performanță la cel mai înalt nivel. Spitalul este păstorit de un manager și un chirurg extraordinar, un profesionist desăvârșit, sprijinit de un primar responsabil. Pentru managementul excelent, nu pot spune decât: JOS PĂLĂRIA, domnule doctor!”, scria unul din foștii pacienți ai Ambulatoriului pe un forum medical.

Lucrările la Ambulatoriu s-au derulat pe parcursul a 12 luni și au presupus modernizarea parterului și a primului etaj, cu o suprafață totală de peste 1000 mp. Au fost amenajate sălile de așteptare de pe fiecare nivel, au fost înlocuite grupurile sanitare, au fost recondiționate cabinetele medicale, anexele (magazia, statistica ambulatoriului etc.) și laboratoarele de specialitate. Au fost achiziționate 266 de echipamente (din care 177 aparatură medicală și 89 piese de mobilier) cu care au fost utilate cabinetele medicale și spațiile conexe. Numărul de cabinete medicale a crescut de la 11 la 17, Ambulatoriul oferind, după terminarea proiectului, noi servicii medicale: Endocrinologie, Dermato-Venerologie, Gastroenterologie, Alergologie şi Imunologie Clinică, Reumatologie și Nefrologie.

Ambulatoriul din Moinești, parte integrantă a spitalului de urganță, acționează mai ales pe latura profilactică, oferind servicii preventive, curative și de recuperare. Prin activitatea sa, Ambulatoriul vine în contact cu un număr extrem de mare de pacienţi, fapt care permite depistarea bolilor încă din stadiile incipiente. De aceea, odată cu finalizarea proiectului și diversificarea serviciilor oferite, numărul pacienților care au apelat la serviciile Ambulatoriului a crescut de la 75.399 în 2010, la 101.187 în 2013.

Proiectul „Modernizarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal de Urgență Moinești” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în Regiunea de dezvoltare Nord-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătățirea Infrastructurii Sociale şi are o valoare totală de 5.254.257 lei, din care co-finanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 3.760.994 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati