Antena 3 CNN Economic Regio (P) O zonă abandonată devine „un colţ de rai” pentru locuitorii sectorului 2 din Bucureşti

(P) O zonă abandonată devine „un colţ de rai” pentru locuitorii sectorului 2 din Bucureşti

(P) O zonă abandonată devine „un colţ de rai” pentru locuitorii sectorului 2 din Bucureşti
17 Sep 2013   •   07:58
Până la mijlocul anului trecut, cartierul Ion Creangă din sectorul 2 al capitalei nu avea niciun parc în apropiere. Zona destinată noului proiect era, de fapt, un loc de depozitare neautorizată a deșeurilor. Prin intermediul proiectului Regio „Crearea unui parc de utilitate publică în cartierul Ion Creangă”, suprafața de aproximativ 2 hectare a fost transformată într-un mic paradis pentru locuitorii din această zonă: un spațiu verde în care locuitorii din zonă își pot petrece timpul liber și se pot bucura de activități recreative. Construirea parcului a dus la creșterea gradului de siguranță al populației și la creșterea valorii imobiliare a zonei.

Renașterea unui întreg cartier printr-o „insulă” plină de frumusețe

Desfășurat pe o perioadă de 12 luni, proiectul a fost încheiat în iunie 2012. Au fost angajate 38 de persoane care au lucrat la amenajarea spațiului și un paznic care și-a păstrat postul și după inaugurarea parcului. Pentru dezvoltarea unui mediu cât mai diversificat și plăcut pentru toată lumea, spațiul verde a fost amenajat în stilul unei grădini englezești cu un foișor tip Mileniul III, de 75 mp, și un Landart (zonă ce îmbină elemente constructive alcătuite din bucăţi de piatră ornamentală şi elemente florale). S-a realizat instalația de iluminare electrică și cea de telecomunicații și s-a instalat mobilierul urban (bănci, coșuri de gunoi, cișmele de apă potabilă). Cele 2 spații de joacă au fost amenajate după vârste: primul, destinat copiilor între 1-5 ani, a fost dotat cu un ansamblu joacă, un labirint cu panouri joc, trasee pentru mersul de-a buşilea, leagăne, nisipar etc. Al doilea spațiu de joacă este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4-14 ani și cuprinde un ansamblu joacă complex, o căsuţă de joacă cu escaladare și turnuri cu dependinţe. Mai mult, parcul Ion Creangă este prevăzut cu skateparc, cu traseu de rampe şi obstacole de diferite grade de dificultate, zonă de fitness cu aparate de sport în aer liber, piste pentru biciclişti pe trasee mountain-bike şi teren multisport pentru baschet, tenis şi minifotbal. După mişcarea în aer liber, vizitatorii se pot relaxa în foişorul Mileniul III, ce este iluminat complet, inclusiv noaptea. Sistemul foloseşte energie alternativă, cu panouri solare. , Bucureştenii care vizitează parcul Ion Creangă pot afla informaţii utile de la cele patru infochioşcuri amplasate în parc privind protecţia mediului şi un mod de viaţă ecologic.

Un proiect pentru consolidarea spriritului civic

Odată cu inaugurarea parcului, viața locuitorilor s-a schimbat simțitor. În primul rând, noul spațiu a dus la eliminarea problemelor de mediu cu care se confrunta zona: au fost amplasate coșuri de gunoi compartimentate pentru colectare selectivă, s-a îmbunătățit semnificativ aspectul peisagistic, prin creşterea suprafeţelor de spaţii verzi, și calitatea aerului rezultată în urma plantării arborilor, arbuştilor și a semănării gazonului. Prin realizarea iluminatului public și a sistemului de supraveghere video (8 camere video), au crescut mult atractivitatea și sentimentul de siguranță în zonă.

Prin acest proiect am realizat mai mult decât un simplu parc, am reușit să dezvoltăm un spirit civic în rândul locuitorilor zonei. Cât timp s-au desfășurat lucrările de amenajare eram tot mai îngrijorați că locuitorii, obişnuiţi să depoziteze gunoaiele în acest spațiu, continuau să arunce aici resturile menajere. După ce am amplasat coșurile de gunoi și am instituit paza, prin multe discuții cu cei care își păstraseră obiceiurile, am reușit să creăm un spirit civic de protajare a parcului.“, povestește Cristian Lemnar, Director General al Administrației Domeniului Public Sector 2.

Proiectul „Crearea unui parc de utilitate publică în cartierul Ion Creangă” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional - și implementat în regiunea de dezvoltare București-Ilfov . Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.705.063,16 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 6.073.383,89 lei.

Acest proiect face parte din totalul de peste 3.500 de proiecte finanțate cu ajutorul Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare și evoluție, care au ca scop contribuirea la dezvoltarea orașelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, promovarea și restaurarea obiectivelor turistice din România, creșterea calității vieții și a gradului de coeziune socială. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta și urmări, pentru fiecare zonă și regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate cu ajutorul Programului Operațional Regional 2007-2013.

×
Subiecte în articol: regio

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close