Antena 3 CNN Economic Regio (P) Pe Drumul Vinului arădean

(P) Pe Drumul Vinului arădean

(P) Pe Drumul Vinului arădean
24 Mar 2014   •   07:48
Drumul Vinului şerpuieşte spre Podgoria Aradului prin localităţile Păuliș, Ghioroc, Covăsânț și Șiria. Un drum ca o incursiune în trecut, spre valori autentice şi cultură tradiţională: reabilitat prin Regio, drumul pune din nou această zonă pe harta destinaţiilor turistice.

Pe meleagurile arădene, viticultura are o tradiţie care datează de pe vremea dacilor, care cultivau viţa-de-vie pe colinele de la poalele Munţilor Zarandului. Prima atestare documentară a podgoriilor arădene o găsim la începutul secolului al IX-lea, deci ne aflăm într-unul dintre cele mai vechi „ţinuturi ale viţei-de-vie″ din România. Viile judeţului Arad sunt concentrate, aproape în totalitate, în aria Miniş - Măderat, întinzându-se pe o lungime de circa 60 km şi pe o lăţime cuprinsă între 1 şi 4 km.

Aici, Drumul Vinului traversează localităţi cu istorie în viticultură: în 1881, la Miniş (comuna Ghioroc), s-a înfiinţat prima şcoală de viticultură şi tot aici funcţionează cea mai veche Vinotecă, cu cel mai vechi vin (produs în 1926), precum şi Muzeul Viei şi Vinului, creat în 1987. La Baratca - Păuliş s-a înfiinţat prima pepinieră viticolă, în anul 1885, iar în zona Minişului a fost produs pentru prima dată vin de tip Aszú din soiul Cadarca, în 1744.

Relansarea turismului
Proiectul de reabilitare a fost demarat în 2010, iar inaugurarea se va face în vara anului 2014. Lungimea Drumului Vinului este de 24,8 kilometri. Primul tronson face legătura între localităţile din Podgorie, de la DN 7: din Păuliş spre Miniş, Cuvin, Covăsânţ şi o parte din comuna Şiria. Cel de-al doilea tronson leagă Sâmbăteni de Ghioroc. Lucrarea este una destul de complicată, pe traseu fiind realizate peste 400 de podeţe şi modalităţi de acces la curţi, împreună cu patru poduri mari.

Acestă zonă bogată în tradiții merită să fie revitalizată, prin promovarea turismului vini-viticol. În acest scop, proiectul presupune crearea unor programe pentru petrecerea timpului liber, în care oamenii să poată participa la culesul viilor, la procesul tehnologic și la degustarea vinurilor. Astfel, această investiție de infrastructură va stimula industria turistică din regiune.

Dezvoltarea potențialului local
Infrastructura de transport, factor determinant în atragerea de noi investitori, influenţează într-o mare măsură dezvoltarea economică a unei regiuni. O infrastructură dezvoltată oferă mai multe oportunităţi pentru investitorii aflaţi în căutarea locaţiilor pentru afaceri. Dezvoltarea acestora va sprijini şi relansarea plantaţiilor de viţă-de-vie și înmulţirea pensiunilor agroturistice.

Reabilitarea drumurilor judeţene DJ 708B şi DJ 708C, care străbat localităţile din zona viticolă arădeană, va favoriza accesul turiştilor la staţiunea balneo-climaterică Lipova, situată la 3 km de centrul oraşului şi recunoscută pentru tratarea afecţiunilor tubului digestiv şi ale celor cardio-vasculare. În oraşul Lipova se regăsesc foarte multe obiective turistice renumite: Muzeul orăşenesc Lipova, Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, bazarul turcesc, Mănăstirea şi biserica de pelerinaj „Maria Radna”, Cetatea Şoimoş, Biserica „Buna Vestire”. Prin facilitarea accesului spre staţiunea balneo-climaterică Lipova se urmăreşte creşterea numărului de turişti şi a gradului de ocupare a forţei de muncă în aceste localităţi. Astfel, pe termen mediu şi lung, va fi stimulată dezvoltarea economică a staţiunii şi a comunităţilor locale din zonă.

Celelalte localităţi cu potenţial turistic din zona Podgoriei sunt Ghioroc, Păuliş, Covăsânţ, Şiria, Târnova. Între obiectivele turistice, nu putem trece cu vederea Cetatea Şiria, Mănăstirea cu schitul de la Feredeu, lacul Ghioroc, Muzeul Viei şi Vinului, tabăra de elevi de la Căsoaia.

Modernizarea drumurilor judeţene, vizată de proiectul Consiliului Judeţean Arad, va transforma Podgoria Aradului într-un pol de atracţie turistică regională, uşor accesibilă dinspre destinaţiile turistice de la sud de Mureş şi din judeţele Timiş, Bihor şi Alba.

Proiectul „Drumul Vinului: Păuliș – Ghioroc – Covăsânț – Șiria” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în regiunea de dezvoltare Vest. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 2 – Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale şi are o valoare totală de 61.353.550 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 46.455.423 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close