x close

(P) Regio: servicii sociale mai bune pentru persoanele vulnerabile din judeţul Alba

09 Oct 2013   •   07:26
Proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale din judeţul Alba” a fost realizat printr-un parteneriat între Consiliul județean Alba, Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba și primăriile din orașele Abrud, Aiud, Blaj, Cugir și Zlatna. Scopul a fost reabilitarea, extinderea și dotarea a cinci centre sociale cu o suprafață totală construită de peste 1.350 metri pătrați şi care asigură serviciile sociale pentru aproximativ 85% din județ.

„Ideea de la care am pornit a fost să găsim o modalitate prin care să venim în sprijinul autorităților locale pentru ca acestea să poată răspunde, în timp real, solicitărilor persoanelor cu nevoi speciale din județ. Centrele oferă servicii sociale complexe și inovatoare, care sprijină normalizarea vieţii persoanelor vulnerabile, cu sau fără handicap, şi contribuie la creşterea calităţii vieţii acestora. Regio ne-a ajutat ca, prin acest proiect, să dezvoltăm cinci Centre comunitare resursă şi să echilibrăm oferta de servicii sociale pentru aceste persoane, cererea fiind tot mai mare”, ne spune doamna Magdalena Bene, managerul proiectului.

Două proiecte europene, un scop comun
Proiectul s-a derulat în perioada septembrie 2009 – martie 2011. Pe durata celor 14 luni cele cinci centre au fost complet reabilitate, patru dintre ele fiind dotate parțial cu mobilier, articole sportive care să ajute la recuperarea copiilor cu dizabilitati multiple, echipamente IT, jucării pentru stimularea dezvoltării senzoriale etc. Proiectul a permis înființarea a 52 de locuri de muncă (25 de persoane care lucrează cu adulţii cu handicap, 20 de persoane care lucrează cu copii cu handicap, iar șapte persoane asigură administrarea centrelor sociale).

Pentru ca proiectul Regio să fie durabil, Consiliul Județean Alba a mai realizat un proiect, finanţat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU): „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, pentru dotarea şi dezvoltarea unei reţele integrate de servicii şi întreprinderi sociale care să crească şansele de angajare ale persoanelor vulnerabile. Proiectul a permis angajarea unor specialiști: psiholog, asistent social, sociolog, kinetoterapeut, logoped, asistent și șef de centru, care acum oferă servicii sociale pentru 1.030 de copii, tineri şi adulţi din comunităţile locale. Prin proiect au fost asigurate servicii de suport, informare și formare, pentru completarea serviciilor sociale existente.

În cele cinci centre sociale reabilitate prin proiectul Regio se derulează acum programe speciale pentru implicarea și motivarea persoanelor cu dizabilități: formare vocaţională şi cursuri de prezentare personală pentru interviul de angajare, programe de pregătire pentru o viaţă independentă etc.

Pentru o economie socială mai dezvoltată în județul Alba
Cele două proiecte interconectate au avut un impact direct asupra dezvoltării economiei sociale în județ, creând premisele adaptării serviciilor sociale la nevoile persoanelor vulnerabile.

Sprijinul oferit autorităţilor publice locale le permite acum să se implice mai eficient în rezolvarea problemelor sociale. Nu în ultimul rând, programele de reintegrare socială oferă persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a-și găsi mai ușor un loc de muncă.

Proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale în judeţul Alba” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în regiunea de dezvoltare Centru. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.490.001,95 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 2.874.119,25 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare regională care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.

Citeşte mai multe despre:

regio
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati