x close

(P) Turnu Roșu: o școală modernă de nota… Regio

25 Feb 2014   •   07:50
Școala cu clasele I-VIII „Matei Basarab” din Turnu Roșu a fost renovată, reabilitată termic, extinsă și dotată cu sprijinul unei finanțări de 2,8 milioane de lei obţinuţi prin Regio. Cei aproximativ 300 de copii care învață aici se bucură acum de condiții foarte bune pentru desfăşurarea unui proces de învăţământ demn de secolul XXI.

Clădirea școlii „Matei Basarab” a fost construită la începutul secolului al XIX-lea de austro-ungari, ca punct vamal între Ardeal și Țara Românească. Școala, singura unitate de învățământ în regim normal din localitate, are 3 clase de grădiniță, 5 de preșcolari și 4 de gimnaziu și este frecventată de copiii din Turnu Roșu și de 22 de elevi din comuna Sebeșul de Jos, aceștia din urmă având la dispoziție un microbuz special pentru transport.

Ultimele lucrări de consolidare a clădirii şcolii au fost făcute în urmă cu 50 de ani, astfel încât unitatea de învățământ avea clase puține, dotări minime, mari deficiențe la sistemele sanitare și electrice, iar din punct de vedere termic era în totalitate dependentă de centrala școlii pentru educație incluzivă din vecinătate.

Bani europeni pentru performanțe românești
Ideea reabilitării școlii din fonduri Regio s-a născut în 2006, din nevoia reală de a asigura condiții decente de învățământ copiilor din Turnu Roșu. Contractul de finanțare a fost semnat în anul 2008, iar lucrările s-au încheiat în toamna anului 2011, perioadă în care copiii au fost nevoiți să învețe în schimburi, în incinta muzeului sau a altor instituții locale. „Au fost multe discuții și nemulțumuri din partea copiilor și a părinților, dar, în final, toți au înțeles că era singurul mod în care puteam să le oferim o școală cu condiții net superioare celor de până atunci”, își amintește Stelian Istrate, primarul comunei Turnu Roșu.

Pe durata lucrărilor, clădirea a fost consolidată, cu ajutorul unor grinzi suplimentare de susținere, și reabilitată termic, astfel încât eficiența energetică a școlii a crescut cu 30%. Au fost înlocuite instalațiile electrice, s-a făcut racordarea la rețelele de gaz și la apă şi s-au înlocuit grupurile sanitare. A fost achiziționată o centrală termică, pentru ca școala să poată avea independență energetică, și s-a montat o instalație de paratrăznet. A fost înlocuită toată tâmplăria, a fost reparat acoperișul, iar mansarda a fost reamenajată, astfel încât să poată adăposti un laborator de specialitate. Tot din fondurile alocate prin proiect a fost împrejmuită curtea școlii şi s-au amenajat căile de acces, spațiul destinat autovehiculelor, terenul de oină existent și sala de sport.

Proiectul a avut în vedere și dotarea cu mobilier a 6 săli de clasă, a 2 laboratoare şi a cancelariei. A fost achiziţionat mobilier nou atât pentru clasele din ciclul primar, cât și pentru cele din ciclul gimnazial (bănci, scaune, dulapuri, catedre, table şcolare). Au fost dotate cu mobilier și aparatură laboratoarele de chimie și informatică și au fost cumpărate echipamente de prevenire și stingere a incendiilor pentru spațiul ce adăpostește centrala termică și laboratorul de informatică.

Proiectul „Reparaţii şcoală şi amenajare centrală termică la Şcoala cu clasele I-VIII <<Matei Basarab>> comuna Turnu Roşu, jud. Sibiu” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Centru. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 2.946.608 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 2.191.026 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati