Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Preşedintele ANAF, anunţ despre controlul la OMV pe taxa de solidaritate | Ce documente sunt verificate

Preşedintele ANAF, anunţ despre controlul la OMV pe taxa de solidaritate | Ce documente sunt verificate

Direcția antifraudă face control la OMV, după ce compania austriacă a refuzat să plătească taxa de solidaritate, taxa pe supraprofit.

Preşedintele ANAF, anunţ despre controlul la OMV pe taxa de solidaritate | Ce documente sunt verificate
Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    16 Ian 2023   •   17:50

Fiscul încearcă să recupereze terenul pierdut în fața companiei austriece şi își trimite inspectorii în control la OMV.

Este verificată cifra de afaceri pe anul trecut, astfel încât să se dovedească faptul că OMV trebuie să plătească taxa de solidaritate.

Potrivit preşedintelui ANAF, Lucian Heiuș, acest control se va desfășura pe o perioadă de 10 zile. Ce documente vor fi verificate. 

"Direcția antifraudă face parte din ANAF. Începând de astăzi vor fi verificate multe societăți care ar trebui să se încadreze în ordonanță 186 verificăm modul de calcul a cifrei de afaceri și dacă se încadrează în acel prag de 75 % din total cifră de afaceri pe cele 4 coduri CAEN care sunt prevăzute în ordonanță 186.

ANAF, verificări ample privind contribuția de solidaritate

Sunt niște verificări ample. Am estimat că ele durează undeva în jur de 10 zile. La finalul acestei perioade, eu cred că o să am o listă foarte clară cu câte societăți din România datorează contribuția de solidaritate, iar după aceea o să așteptăm termenul de 25 iunie care este prevăzut în ordonanță, când trebuie să fie declarat și achitată această contribuție.

Facem și verificări documentare. Avem și oameni care sunt pe teren și la OMV și la alte companii unde verificăm documentele.

Discutăm cu reprezentanții companiilor să vedem modelul de business, să vedem modul în care și-au calculat cifra de afaceri.

Noi avem clar legislația fiscală din România și știm cum trebuie să fie aplicată și acolo unde constatăm că ea nu a fost respectat le solicităm să-și facă calcule corecte.

"Am trimis pe cei mai buni oameni pe care îi avem în ANAF"

După ce încheiem aceste verificări, o să notificăm fiecare companie și s-o înștiințăm că datorează această contribuție.

Niciodată nu s-a făcut această segmentare a cifrei de afaceri la companiile din aceste domenii, pentru că nu a existat o reglementare în acest sens.

Știm doar cifra de afaceri care a fost la toate companiile pe 2021 pe 2020, pe 2019, dar nu s-a făcut felierea ei pe domeniile de activitate care sunt strict prevăzute acuma în această ordonanță, pentru că nu era nevoie, nu existau reglementare legale pentru acest lucru bun.

Abia am început aceste verificări. Vă pot spune doar că am trimis pe cei mai buni oameni pe care îi aveam în ANAF, oameni specializați în aceste produse energetice, în acest tip de activități și la finalul verificărilor să știm cu certitudine cine se încadrează și cine nu în prevederile stricte ale acestei ordonanțe, discutând despre contribuția de solidaritate", a spus preşedintele ANAF, Lucian Heiuș.

Întrebat dacă a fost redactat greșit acest document, şeful ANAF a spus: 

"Deci ANAF-ul niciodată nici nu emite ordonanțe de urgență, nici nu adoptă legi, dar nici nu comentează legile.

Rolul Fiscului oriunde din lumea aceasta este să vegheze ca legislația care este în vigoare să fie respectată de toți.

Legile le face Parlamentul Guvernul prin ordonanță de urgență, iar eu, din poziția de președinte a Fiscului, nu comentez altceva", a mai precizat preşedintele ANAF, Lucian Heiuș, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Lucian Heiuș șef al ANAF control OMV
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close