Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Bogați de-ți stă ceasu-n loc. Topul politicienilor, votați de români, care au cele mai scumpe ceasuri

Bogați de-ți stă ceasu-n loc. Topul politicienilor, votați de români, care au cele mai scumpe ceasuri

De-a lungul anilor, ceasurile au fost vedete în campaniile electorale. Nu știm ce e, de fapt, în seifuri, dar în declarațiile de avere sunt niște sume absolut amețitoare pentru ceasurile de colecție pe care le au mulți dintre politicienii români.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   22:19

Ceasul de 30.000 euro purtat de Rareș Bogdan la piață pe când cumpăra pătrunjel e doar cel mai recent scandal din politica românească, declanșat de luxul afișat de politicieni acestei țări, pentru care bugetul se dovedește a fi mereu extrem de sărac.

Un alt fost premier, Viorica Dăncilă, a fost confruntată în campania pentru prezidențiale cu absența din declarația de avere a ceasului Cartier pe care îl purta.

Dăncilă a susținut că ceasul e primit de la soț și valorează mai puțin de 5.000 euro, de aceea nu a fost trecut în declarația de avere. Pe site-ul producătorului de lux Cartier, modelul Ballon Bleu, din aur roz de 18 carate, diamante și geam de safir, costă 10.500 dolari.

Iohannis, ceas mai scump decât al lui Dăncilă

În același timp, președintele Klaus Iohannis se poate lăuda cu un ceas mult mai scump decât cel al Vioricăi Dăncilă: modelul Scuba Graff 47 de milimetri, curea neagră din piele de aligator, mecanism automat, rezistent la apă, în valoare de 38.740 euro.

A fost primit în 2018 de la un șeic din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, cu ocazia vizitei acestuia la București.

Potrivit legii însă, obiectul de lux trebuie să rămână în patrimoniul Administrației Prezidențiale. Asta dacă Iohannis nu-l place atât de mult încât să-l răscumpere.

În campania electorală, Klaus Iohannis se lăuda cu un alt ceas, cel al străbunicului său și promitea să facă România să meargă... ”ceas”.

Fostul președinte Traian Băsescu este cel care a afișat însă o colecție impresionantă de ceasuri, arătând și în declarația de avere că valoarea acestora depășește 70.000 euro.

Modelul Vacheron Constantin Patrimony, creat de cel mai vechi creator de ceasuri, cu o tradiție din 1755, este cel mai scump dintre ele, urmat de un Patek Philippe Calatrava și de un Logines din colecția Evidenza, automatic, cu o curea din piele, cu cifre romane.

Cel mai mare scandal generat de ceasurile de lux, care s-a lăsat și cu dosar penal și se consumă încă în instanță, este cel al ceasurilor de peste 100.000 euro, primite de Mircea Geoană de la Marian Vanghelie.

În 2021, instanța a decis să le restituie lui Geoană, pentru ca ulterior ele să intre din nou sub sechestru.

Mircea Geoana a susținut însă că nici nu le-a scos din cutie și n-a știut niciodată cât valorau.  

Potrivit procurorilor, Vanghelie i-a dăruit lui Geoană un ceas Glasshutte, care costă în jur de 40.000 dolari. Celelalte două ceasuri sunt Vacheron Constantin și sunt la fel de valoroase.

De departe însă, cel mai scump ceas din politica românească aparține unei doamne și până acum n-a generat niciun scandal.

Este vorba de un ceas exclusivist, Richard Mille, la prețul de catalog de 180.000 dolari, pe care președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, social-democrata Laura Vicol, îl afișează chiar în timpul aparițiilor sale în Parlament. De altfel, Vicol declară ceasuri și bijuterii în valoare de 800.000 de euro.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close