Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Marcel Ciolacu, mesaj de la Ambasada SUA: "Guvernul va încuraja investițiile străine americane în România"

Marcel Ciolacu, mesaj de la Ambasada SUA: "Guvernul va încuraja investițiile străine americane în România"

Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj cu ocazia recepției de la Ambasada SUA cu prilejul Zilei Independenței. 

de Claudia Popovici    |    28 Iun 2023   •   20:21

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, cu ocazia recepției de la Ambasada SUA cu prilejul Zilei Independenței că Guvernul României va încuraja investițiile străine americane în România.

Premierul a mai precizat că creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României reprezintă o garanție a angajamentelor SUA de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat.

"Acum 247 de ani, reprezentanții a 13 colonii din America au aprobat declarația de independență prin care și-au afirmat dorința de libertate și încredere în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceștia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze. Plecând de la cuvintele pline de semnificații ale părinților fondatori, atunci s-a afirmat clar faptul că toți oamenii sunt creați egali și că fiecare persoană are dreptul la viață, libertate și căutarea fericirii.

Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii când la frontierele noastre, oameni ca și noi se luptă pentru a le păstra sub amenințarea unei agresiuni cinice și ilegale declanșate de Federația Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina. Acestea sunt noile realități la care trebuie să oferim răspunsuri comune și responsabilă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: "De astăzi, actul sexual cu un copil sub 16 ani este viol" | Legea a fost adoptată de Camera Deputaților

"Reconfirmăm astăzi importanța parteneriatului strategic pe care îl avem cu SUA"

Reconfirmăm astăzi importanța parteneriatului strategic pe care îl avem cu Statele Unite, pe care Guvernul României dorește să-l aprofundeze, intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare și securitate până la componenta economică sau culturală. Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcții și că volumul schimburilor comerciale dintre România și Statele Unite poate să depășească rapid pragul de 5 miliarde de dolari, atins anul trecut. Guvernul, pe care cu onoare îl conduc, va încuraja investițiile străine americane în România.

Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv și creșterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCD.

România este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziționa ca membru predictibil și de încredere la nivelul comunității internaționale, contribuind la întărirea securității regionale și stabilitatea economică globală. Acum, cum Statele Unite este deseori descrisă ca ființarea tuturor posibilităților, la fel și eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunitățile pe care apartenența la Comunitatea Euroatlantică oferă pentru securitatea și dezvoltarea României. Doresc să salut pe această cale rolul important al Statelor Unite în eforturile de întărire a Flancului estic. Creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României reprezintă o garanție angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre scandalul pensiilor speciale: "Eu cu tot riscul voi duce toate reformele până la capăt"

"Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute"

Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute și vă asigurăm că vom lua la nivelul Guvernului toate măsurile pentru facilitarea acestei prezențe atât de necesare țării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion, precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol-cheie în securitatea energetică a regiunii. Și aici vorbim de construirea unităților trei și patru de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din lume pe baza unei tehnologii americane, dar și despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile.

"Eforturile noastre comune pentru ca România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza"

Nu în ultimul rând, trebuie să evidențiez o dimensiune importantă  colaborarea în domeniul educației, cercetării și culturii a fost și va continua să fie o platformă solidă pentru relațiile politico-economice dintre România și Statele Unite ale Americii și sunt convins că, pe măsură ce eforturile noastre comune pentru ca România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza, această dimensiune fundamentală va cunoaște o dezvoltare exponențială.

Vă spun cât se poate de sincer și direct energia dvs. imprimată din primele zile ale mandatului din România reprezintă o sursă de inspirație pentru mine și pentru asta, în numele Guvernului, vom mulțumesc și vă asigur întotdeauna vom încerca să răspundem cu aceeași energie pentru a impune un nou ritm parteneriatului nostru strategic.

"Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite este expresia unui angajament comun"

Afirm convingerea că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite este un fundament al politicii noastre externe și expresia unui angajament comun pentru valorile democratice, ce constituie un reper esențial pentru națiunile noastre și parteneriatul transatlantic. Și să nu uităm o vorbă românească ploaia aduce bogăție atât pentru poporul român, cât și pentru poporul american. La mulți ani, Statelor Unite ale Americii Doamne ajută", a spus Marcel Ciolacu, premierul României, cu ocazia recepției de la Ambasada SUA cu prilejul Zilei Independenței. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close