Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Șeful Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță, lansează un avertisment: ”Avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente”

Șeful Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță, lansează un avertisment: ”Avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente”

Noul şef al Armatei române vine cu veşti cutremurătoare. Potrivit generalului Vlad Gheorghiță, rezerviştii ţării noastre sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front în cazul unui conflict, iar forţele militare române au un deficit uriaş de angajaţi.

de Andreea Ştefan    |    01 Feb 2024   •   18:32

Generalul Vlad Gheorghiță mai spune că este nevoie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi. De exemplu, o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma.

Generalul Vlad Gheorghiță a preluat conducerea Armatei Române în luna decembrie a anului trecut. Acesta spune că deficitul de personal este unul uriaş în acest moment. Peste 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023.

”Din cauza deficitului de personal, oamenii sunt, prin natura meseriei pe care o avem, trebuie să îndeplinească 8, 10 ore, 12 ore serviciu, trebuie să îndeplinească una, două poziții în același timp în unitățile pe care le avem în structura de forțe. Asta este realitatea. Avem un personal super calificat, dar super întrebuințat”, a declarat Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major.

Potrivit generalului, este nevoie de un cadru legislativ nou care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor să tragă cu arma. De altfel, el susţine că renunţarea la stagiul militar obligatoriu a făcut un mare deserviciu României.

Citește și: Șeful Armatei Române: ”Populația trebuie să se îngrijoreze și să fie pregătită în caz de război” | Radu Tudor: ”Granițele României sunt și granițele NATO”

”Populația României, la fel ca întreaga populație, din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin, va escalada în perioada imediat următoare.

Este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației, tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră”, a mai spus șeful Armatei Române.

Pe de altă parte, nici la nivel tehnic nu stăm bine. Fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care are nevoie Armata.

”Una din priorități este legată de arma de asalt pentru Armata României. Și o să vedeți și cât de curând o să se întâmple să avem și un contract de achiziție pentru armă de asalt. Pentru aparatura de vedere pe timp de noapte, pentru aparatura de ochire”, a mai spus Vlad Gheorghiță.

Şeful Statului major a recunoscut în interviu că dronele militare care au căzut în Dobrogea nu putut fi doborâte pentru că Armata nu a avut capabilitățile necesare.

×
Subiecte în articol: Vlad Gheorghiță Armata Română
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close