Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi

Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi

Răceala produce simptome care pot dura de la 3 până la 10 zile. În cazul gripei, perioada de manifestare este mai mare – între 14 zile și 3 săptămâni.

Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   14:23

În ambele cazuri, deși afecțiunea a trecut, tusea, unul dintre cele mai comune simptome, se întâmplă să fie încă prezentă. Conform specialiștilor, tusea poate persista până la două luni. Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem la medic, aflăm din materialul următor.

"Tusea este un act defensiv, tusea se produce în momentul în care corpul nostru observă că este ceva străin în căile inferioare sau superioare și încearcă să elimine acel pericol.", a spus medicul Dr. Marius Sava.

Atunci cand tușim, organismul încearcă să elimine microbii, mucusul în exces și substanțele iritante care pătrund prin intermediul traheei. Insa tusea este, de asemenea, și un simptom al infecțiilor respiratorii virale. De obicei, tusea dispare odată cu infecția, dar în unele cazuri poate persista chiar mai mult de trei săptămâni.

"Tusea reziduală este un fapt foarte bine cunoscut, poate să persiste până la opt săptămâni după un episod infecțios și de obicei pentru medici nu înseamnă nimic, mai greu este pentru pacient care trebuie să suporte așa ceva.", a mai spus medicul.

Tusea persistentă, care durează chiar și săptămâni întregi, poate fi și un simptom de pneumonie. În acest caz, este necesar tratamentul recomandat de medic. De asemenea, şi bronșita poate fi un motiv pentru care acest simptom încă se manifestă.

"Cea mai întâlnită cauză de tuse reziduală după un episod infecțios este sindromul de drenaj nazal posterior, așa se numește, adică sunt secreții care se produc în spatele nasului, ele se scurg încet în spate, ajung în trahee și asta te face să tușești. Tratamentul nu este foarte bine definit, sunt niște antitusive, care nu sunt recoamandate în momentul în care tusea este productivă și niște expectorate în momentul în care tusea este productivă și acestea le folosim noi.", mai spune medicul pneumolog.

În schimb, se recomandă consumul de lichide, ceaiuri și supe călduțe. De asemenea, dușurile calde ajută, deoarece aburul poate contribui la decongestinarea căilor respiratorii. Eu am o vorbă pe care o spun și pacienților mei – ce nu face rău merită încercat. Însă, ai grijă să nu-ți facă mai mult rău decât bine. Așa că metodele naturiste sunt bune, dar aveți grijă cu ele. Dacă ai orice reacție adversă, orice durere de stomac, orice iritație pe piele, trebuie să oprești acel tratament.

Vestea bună este că tusea reziduală nu reprezintă un pericol pentru cei din jur.

"De obicei, un episod infecțios trece între 7 și 10 zile, adică după 10 zile după un eventual proces infecțios, noi nu mai suntem infecțioși și tusea reziduală poate să rămână, nesemnificând nimic. Așadar, pentru cei din jur nu reprezentăm un pericol. În schimb, este deranjantă pentru noi și pentru gândul nostru că poate să reprezinte un pericol pentru cei din jur.", mai spune medicul.

Dacă tusea persistă mai mult de 8 săptămâni ar trebui să venim la medic?

Tusea cronică este definită ca tusea care persistă mai mult de 8 săptămâni. Din punctul meu de vedere, orice tuse cronică poate să facă obiectul unui consult medical. Trebuie să avem grijă și la caracteristicile tusei, adică orice tuse productivă, muco-purulentă, colorată galben – verzui, care persistă mai mult de 7 zile sub tratament, eventual antibiotic, trebuie să facă obiectul unui consult. Tusea care este însoțită de sânge trebuie să facă cât de urgent obiectul unui consult la medicul pneumolog și de asemenea tusea compulsivă, tusea care te face să-ți pierzi starea de conștiință trebuie, de asemenea, să facă obiectul unui consult.", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Numai de bine Marius Sava
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close