Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire De ce este importantă Insula Şerpilor pentru România | Răspunsul lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe

De ce este importantă Insula Şerpilor pentru România | Răspunsul lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat de ce este atât de importantă insula Șerpilor pentru România şi ce am putea pierde dacă Rusia va câştiga războiul în Ucraina.

De ce este importantă Insula Şerpilor pentru România | Răspunsul lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    22 Mai 2022   •   22:32

Potrivit lui Cristian Diaconescu, războiul Rusiei în Ucraina ne creează o problemă extrem de serioasă, nu doar din punct de vedere al amenințării militare şi al destabilizării rutelor comerciale, dar şi perspectiva posibilității exploatării gazelor din Marea Neagră, care ne-ar aduce independența energetică faţă de gazul rusesc. 

"Insula Șerpilor este plasată la intersecția tuturor platformelor de exploatarea hidrocarburilor.

Ea practic se află într-o zonă de suveranitate limitată a României, conform dreptului mării în platoul continental și zonă economică exclusivă și zona contiguă. Fiind teritoriul ucrainean.

A nu se lua în considerare insula Șerpilor ca fiind cel mai avansat punct în mare al Ucrainei, pentru că este o rocă și nu este o insulă cu capacitate de a fi locuită.

Exploatările sunt la mare adâncime, fiind la mare adâncime nu pot fi realizate decât de companii internaționale foarte mari cu tehnologie.

Atunci fiind doar într-un litigiu de natură politică acele companii ne-au comunicat şi nouă şi ucrainenilor: noi nu venim să exploatăm, pentru că este o zonă în litigiu. 

Era doar un litigiu diplomatic. Luați acest mental și proiectați-l la situația de azi.

Prezența rusească are o implicare și în legătură cu Odessa, dar în egală măsură, descurajează posibilitățile de exploatare.

Să dea Dumnezeu să nu fie așa cum spun eu, dar se pierde o oportunitate extraordinară, pentru că până la 200 de miliarde de metri cubi cât sunt hidrocarburi în acea zonă, practic, noi am asigura tot gazul pentru Moldova, Bulgaria la rândul ei", a explicat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3. 

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close