Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Dr. Răzvan Hainăroşie, despre "ciuperca-neagră" identificată la pacienţii post COVID-19: "Este o patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată"

Dr. Răzvan Hainăroşie, despre "ciuperca-neagră" identificată la pacienţii post COVID-19: "Este o patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată"

Dr. Răzvan Hainăroşie, director Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr.D.Hociotã" din Bucureşti, a explicat care este cauza pentru care pacienţii post COVID-19 sunt diagnosticați cu mucormicoză numită şi "ciuperca-neagră".

Dr. Răzvan Hainăroşie, despre "ciuperca-neagră" identificată la pacienţii post COVID-19: "Este o patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată"
Sursa foto: politicidesanatate.ro/news-medical.net
de Claudia Popovici    |    16 Dec 2021   •   20:55

6 cazuri de mucormicoză cunoscută şi ca ciuperca-neagră au fost diagnosticate în doar o lună Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionalã O.R.L. "Prof. Dr.D.Hociotã" la pacienţi care au trecut prin COVID-19. Medicii atrag atenţia că în timpul pandemiei de COVID-19 numărul pacienților cu mucormicoză a crescut simțitor.

Dr. Răzvan Hainăroşie, a explicat care este cauza pentru care pacienţii post COVID sunt diagnosticați cu mucormicoză numită şi "ciuperca-neagră" .

„Nu doar pacienţii care trec prin boala COVID sunt vulnerabili la această boală, ci orice pacient cu un sistem imun care nu este competent. Această ciupercă poate fi luată de oriunde din mediu. Poarta de intrare este cea aeriană. Un om sănătos va gestiona fără probleme contactul cu această ciupercă. În schimb, un pacient imunosupresat nu va face același lucru.

Pacienţii s-au prezentat în camera de gardă cu simptomatologie rino sinuzală, iar la examinări, practic, culoarea neagră a mucoasei ne-a sugerat infecția cu mucormicoză, confirmată ulterior de laborator.

Mucormicoza, patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată

Este o patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată. Pacienţii se abordează într-o echipă multidisciplinară. Noi ca şi chirurgi nu facem decât să afectăm țesutul afectat de infecția fungică.Medicul infecționist prescrie tratamentul antifungic iar medicul ATI susţine funcțiile pacientului.

Cum se tratează mucormicoza (ciuperca-neagră)

Succesul tratamentului este dat de cât de rapid identificăm pacientul cu mirocmicoză, cât de rapid reușim să intrăm cu el la sală şi cât de repede inițiem tratamentul cu antifungic la sală.

Cum se manifestă  mucormicoza (ciuperca-neagră)

Ea practic trombozează vasele, iar țesutul respectiv devine fără hrană un țesut mort, şi infectează tot țesut, os nu ţine cont de nimic. Dacă te ști un pacient cu diabet zaharat trebuie să ți în echilibru boala cu medicul diabetolog. Iar după infecția post COVID dacă avem ceva simptome rino sinuzale nu ar fi rău să ne vadă un medic OLR", spune dr. Răzvan Hainăroşie, director Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr.D.Hociotã" din Bucureşti.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close