Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Robert Cazanciuc, despre negocierile cu PNL privind SIIJ: "Trebuie să avem garanția că actul de judecată este unul bazat pe lege, probe şi conștiință"

Robert Cazanciuc, despre negocierile cu PNL privind SIIJ: "Trebuie să avem garanția că actul de judecată este unul bazat pe lege, probe şi conștiință"

Robert Cazanciuc, senator PSD, a comentat cum decurg negocierile cu PNL în ceea ce privește soarta SIIJ. „Dincolo de secţie, noi vorbim de ceea ce ar trebui să aibă România: încrederea în actul de justiţie. Trebuie să avem garanția că actul de judecată este unul bazat pe lege, probe şi conștiință", spune senatorul.

Robert Cazanciuc, despre negocierile cu PNL privind SIIJ: "Trebuie să avem garanția că actul de judecată este unul bazat pe lege, probe şi conștiință"
Sursa foto: Facebook/ Robert Cazanciuc
de Claudia Popovici    |    15 Noi 2021   •   21:01

Negocierile dintre PNL şi PSD pentru formarea unui Guvern se apropie de final. Noua formulă de guvernare ar putea fi prezentat publicului, joi, 18 noiembrie.

Astfel, în 22 noiembrie, se va putea intra în linie dreaptă pentru audierea miniștrilor şi votul în plenul Parlamentului. Printre capitolele discutate se află şi Justiția, mai exact Secţia Specială pentru magistrați, faţă de care partidele par că nu se înțeleg, încă.

Întrebat care va fi soarte Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiţie (SIIJ), Robert Cazanciuc, senator PSD a precizat:

„Poziția PSD a fost clară de-a lungul timpului, nu pro, nu contra. A fost stric legat de avizul pe care CSM l-a dat unui proiect de lege privind desființarea, aflat în dezbatere finală în momentul de faţă la Senat. În acel proiect de lege, CSM care este garantul independentei Justiției, potrivit Constituției, s-a spus foarte clar că textul de lege afectează independența magistraților. Spunând în avizul CSM pe care l-a dat că nu a existat un dialog cu inițiatorul legii pentru garanția reală. Nu este vorba de a fi plasată în stânga sau în dreapta această instituție, ci de a oferi garanții că, în actul de judecată nu se amestecă nimeni, niciodată.

"Trebuie să avem garanția că actul de judecată este unul bazat pe lege, probe şi conștiință"

Nici clasa politică, nici cineva din underground, nimeni, nici magistrații între ei nu se pot șicana. Aşa cum a fost construită acea secţie este apreciată de magistrați ca oferind garanţii. Acum lucrurile sunt în discuţii, PNL a venit cu diverse argumente. Avem în momentul de faţă noi, ca ţară, nişte lucruri de îndeplinit potrivit MCV-ului care este în continuare în vigoare.

Va trebui prin dialog să găsim o soluţie. Dincolo de secţie, noi vorbim de ceea ce ar trebui să aibă România: încrederea în actul de justiţie. Adică oamenii trebuie să ştie: dacă mi se întâmplă ceva, eu stau cuminte în banca mea, îmi văd de treabă şi cineva vine peste mine îmi fură ceva, că mă înşeală (n.r. Black Friday), trebuie să merg undeva să am garanția că primesc dreptate. Despre dreptate este vorba şi asta trebuie să ştie oamenii. Că există nişte instituții în ţara asta la care pot să meargă cu încredere şi se face dreptate.

În momentul de faţă, Justiția este la cea mai joasă cotă de încredere vreodată, în jur de 30%. Trebuie să avem garanția că actul de judecată este unul bazat pe lege, probe şi conștiință", a spus senatorul PSD, Robert Cazanciuc în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

 

 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close