Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Rusia vizează bogăţiile energetice ale României? Răspunsul generalului Cătălin Tomescu

Rusia vizează bogăţiile energetice ale României? Răspunsul generalului Cătălin Tomescu

Generalul Cătălin Tomescu, fostul comandant al comandamentului de 3 stele NATO de la Sibiu, a explicat la ce riscuri s-ar expune România în cazul în care Rusia ar viza şi bogățiile statelor riverane la Marea Neagră, în contextul reorganizării trupelor în zona de sud-est a Ucrainei.

Rusia vizează bogăţiile energetice ale României? Răspunsul generalului Cătălin Tomescu
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    10 Apr 2022   •   22:55

În Marea Neagră cele trei stare riverane NATO au resurse de gaze foarte importante.

Nu sunt puţini cei care cred că războiul declanșat de Rusia în Ucraina are ca miză şi aceste resurse energetice care sunt estimate, doar la statele membre NATO, România, Bulgaria şi Turcia, la aproape 100 de miliarde de dolari.

Dacă Rusia va pune mâna pe această bogăţie imensă, dacă ne va împiedica pe noi românii să ne exploatăm, gazele din Marea Neagră în valoare de 26 de miliarde de dolari România va primi o lovitură dură din punct de vedere economic.

Întrebat dacă este posibil un asemenea scenariu, generalul Cătălin Tomescu, fostul comandant al comandamentului de 3 stele NATO de la Sibiu, a precizat: 

"Este clar, de aceea vrea să ia şi țărmul. Când iei țărmul, dacă devine teritoriul tău, se presupune că vei controla şi apele teritoriale, zona economică exclusivă, etc. România are 8 perimetre de exploatare.

Dacă acestea se interferează şi unele din ele prin preluarea țărmului de nord poate să vină din nou să declare că zonele ( platoul continental) nu sunt ale noastre sau ale lor.

El poate să vină cu tehnologie şi Federația Rusă nu stă rău la asta şi vine şi forează de la tine. Ce îi faci?

Sau poate pretinde că Insula Șerpilor este teritoriul Federație Ruse şi stabilește de acolo 12.000 de mile marine.

Pentru noi ar fi un dezastru pentru că noi ne bazăm şi contăm pe păstrarea autorității statale pe aceste teritorii.

Dar dacă vor cuceri şi nordul, iar la tratativele de pace se va stabili că aceste zone ca fiind ale Federaţiei Ruse deja s-a schimbat tot.

Insula Șerpilor va fi un punct nevralgic extraordinar", a spus generalul Cătălin Tomescu în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3. 

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close