Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Adrian Borotea: ”Avem nevoie de energie electrică în perioada următoare ca de aer!”

Adrian Borotea: ”Avem nevoie de energie electrică în perioada următoare ca de aer!”

”Avem nevoie de energie electrică în perioada următoare ca de aer”, susține Adrian Borotea, Vicepreședinte Asociația Română Pentru Energie Eoliană.

Adrian Borotea: ”Avem nevoie de energie electrică în perioada următoare ca de aer!”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    17 Noi 2022   •   11:22

”Avem nevoie de energie electrică în perioada următoare ca de aer, aș putea spune. În ultimii doi ani suntem importatori neți și consumul este așa cum îl știm. 

În perioada următoare, trecând și pe zona de electrificare din zona de gaze, încet, încet, va trebui ca acest consum să crească și să existe în spate sursele de producere a energiei electrice de toate felurile. 

Asociația noastră reprezintă astăzi peste 2500 de MW din cei 3000 MW instalați în energia eoliană, toți sunt în zona de onshore și avem câțiva membri care au experiență și investiții deja în offshore wind în mai multe țări. 

Din studiile pe care le-am văzut până acum există potențial în Marea Neagră, există o viteză a vântului ceva mai mare ca în zona de offshore, există investitori interesați și există din partea autorităților intenția de a finaliza cadrul legislativ și de reglementare favorabil pentru a demara acest tip de investiții.  

Sigur că acești pași concreți, cum sunt planul maritim, ca să știm exact cum vom așeza aceste parcuri offshore, discuțiile referitoare la măsurarea vântului, la zona de emitere a autorizațiilor și a celorlalte documente necesare, modul de tratament, dacă este aproape de țărm sau mai departe de țărm, și nu în ultimul rând evacuarea puterii din zona respectivă, o zonă deja excedentară în producție cu probleme uneori de congestie. 

Dar toate aceste lucruri, odată începute, o dată discutate, vom găsi și soluții la ele. Este important faptul că primii pași au fost deja demarați și vom continua. Avem și sprijin de la Banca Mondială, consultanți, deja am avut discuții cu dumnealor și participăm activ atât la discuțiile de la minister cât și de la Parlament, și cu consultanții, astfel încât să putem acoperi din asociația noastră și zona de offshore”, a explicat Adrian Borotea, vicepreședinte Asociația Română Pentru Energie Eoliană, în cadrul Conferinţei Naţionale "Energia eoliană offshore - energia verde din Marea Neagră".

Antena 3 CNN şi cotidianul național Jurnalul, prin platforma România Inteligentă, organizează Conferinţa Naţională "Energia eoliană offshore - energia verde din Marea Neagră".

×
Subiecte în articol: Adrian Borotea România Inteligentă
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close