Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Mihaela Toader, administrator public CJ Ilfov: ”Exercițiul financiar 2021-2027 va fi ultimul care va sprijini consistent cu bani nerambursabili autoritățile locale și cetățenii”

Mihaela Toader, administrator public CJ Ilfov: ”Exercițiul financiar 2021-2027 va fi ultimul care va sprijini consistent cu bani nerambursabili autoritățile locale și cetățenii”

Mihaela Toader, administrator public al Consiliului Judeţean Ilfov, a vorbit despre extinderea serviciilor de utilități publice, în special alimentarea cu apă, în contextul unor perioade din ce în ce mai lungi de secetă severă, de la un an la altul.

Mihaela Toader, administrator public CJ Ilfov: ”Exercițiul financiar 2021-2027 va fi ultimul care va sprijini consistent cu bani nerambursabili autoritățile locale și cetățenii”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2022   •   13:03

”Încă mai avem puțin de noroc și un pic de timp, pentru că, cred că exercițiul financiar 2021-2027 va fi ultimul care va sprijini consistent cu bani nerambursabili autoritățile locale și cetățenii, după care, cred că după 2027, vom intra într-o altă logică. Ar trebui până la acel moment să fim suficient de dezvoltați și sofisticați că să putem să utilizăm fondurile europene viitoare.

În ceea ce privește pull-ul acesta de proiecte pe care încercăm să le implementăm în acest exercițiu financiar, și foarte probabil și în viitorul sau actualul 2014-2020-2021-2027, problemele sunt de toate felurile. Unele din ele vin din modul în care a fost gândită finanțarea și, a spus aici și domnul ministru Boloș, vorbim de proiecte extraordinar de mari.

Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov| Conferinţă naţională România Inteligentă

Ce inseamna proiectele de dezvoltare a serviciilor comunitare de utilitati publice (alimentarea cu apa, canalizare, servicii suplimentare)? Reprezentanți ai Guvernului României, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă – ADIA Ilfov, Consiliului Județean Ilfov, Societății Comerciale Apă-Canal Ilfov si alte comisii și institute de specialitate vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Joi, 3 noiembrie 2022

Sigur că din perspectiva ministerului și a beneficiarului, semnarea unui contract de peste 400 milioane de euro este un succes, pentru că este o muncă care nu se vede. Scrierea unui astfel de proiect durează 2-3 ani, după care rămâne în analiza Comisiei Europene, care iarăși și aceea durează vreo 2-3 ani. Spre exemplu, proiectul de la Ilfov a fost scris și depus în 2017-2018 și aprobat în ianuarie 2021. Este evident că după momentul aprobării, acest proiect a trebuit actualizat, pentru că indicatorii tehnico-economici și valorile estimate nu mai erau valabile.

În 2020, aveam 2 contracte de execuție semnate. În acest moment, toate sunt semnate. Practic, am depășit și faza achizițiilor publice, care este un punct de încercare destul de complicat pentru orice autoritate și pentru constructori.

În momentul în care, pe un domeniu ca al apei și al apei uzate, scoți pe piață contracte de 400 milioane de euro, ai nevoie de o piață a construcției cu cifre de afaceri, specializare, forță de muncă, disponibilitate. 

(...) Rapiditatea cu care noi implementăm aceste proiecte nu poate ține pasul cu dezvoltarea. Cu certitudine e mai ușor să construiești un bloc decât să faci 10 km de canalizare.  Încercăm să ne corelăm și cu celelalte investiții de care dl președinte vorbea, esențiale pentru Ilfov, pentru că noi avem milioane de cetățeni care tranzitează zilnic Ilfovul”, a declarat Mihaela Toader în cadrul Conferinței Naționale "Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a canalizării, viața modernă în Județul Ilfov", România Inteligentă.

×
Subiecte în articol: România Inteligentă utilitati
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close