Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Ministrul Energiei anunţă planurile de dezvoltare în zona energiei verzi

Ministrul Energiei anunţă planurile de dezvoltare în zona energiei verzi

Ministrul energiei Virgil-Daniel Popescu a oferit detalii despre planurile de dezvoltare în zona energiei verzi pe care Ministerul le are, în contextul în care România are un consum de 96 de Gigawati, în cadrul Conferinţei Naţionale ''Energia eoliană offshore - energia verde din Marea Neagră'', România inteligentă.

Ministrul Energiei anunţă planurile de dezvoltare în zona energiei verzi
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Alexandra Cojoianu    |    17 Noi 2022   •   11:13

Virgil-Daniel Popescu susţine că două noi centrale vor fi construite în zona Dobrogei pentru creşterea producţiei de energie, în condiţiile în care, în acea zonă, cea de energie eoliană nu este stabiă din cauza vântului.

''Dacă ne referim la energia eoliană, doar energia eoliană, din păcate în România s-a construit energie eoliană onshore doar în zona Dobrogei şi evident în zona Dobrogei vânturile bat probabil cu o perodicitate de aceea cât bat avem energie, avem export când nu bat nu mai avem deloc eoliană.

Cred că din punct de vedere al onshore şi aici împreună cu Transelectrica am gândit să stimulăm investiţii în zona onshore eoliană și în alte părți ale României așa încât, în cazul în care nu bate în zona Dobrogei (...) să avem cât de cât o repartiție unitară, pentru că în Dobrogea.

Vrem să mai construim încă două centrale nucleare. Și evident vorbim de viitorul pontential offshore wind din Marea Neagră. Deci pentru a putea investi masiv în energia eoliană offshore în Marea Neagră avem nevoie clar de evacuarea energiei din Dobrogea în restul ţării, către vest. Dezvoltăm împreună cu Transelectrica un proiect al cablului de curent continuu de transport, îngropat de la est, la vestul României, practic pe traseul conductei Tusla-Podişor şi apoi Brua", susţine Ministrul Energiei.

"În aşa fel încât să evacuăm cât mai multă energie de acolo şi împreună cu Georgia şi cu Ungaria discutăm de cablul submarin îngropat  care să facă o legătură, o punte între Marea Caspică şi Marea Neagră şi să vină energie, un coridor verde de energie din Marea Caspică, preia energia din  marea neagră și evident o transporta mai departe spre europa, asta vizavi de transport pentru că nu putem vorbi de să construim energie în marea neagră dacă nu dezvoltăm și transportul să poate fi preluat de către rețeaua de transport.

Întorcându-mă la potențialul eolian din Marea Neagră, vorbim de un potențial din datele pe care le avem, exploatabil de 96 de Gwatii dintre care să zicem 22 gw în apele shallow )până în 50 de m, acolo unde pot fi instalate turbine eoliene fixe pe sol, trebuie să știți că și solul de adâncime joasă al Marii Negre diferă de la nord spre sud, de exemplu în zona de sud Constanța, Tuzla când te duci mai în jos, spre eforie e din ce în ce mai greu să prinzi și să poți face fundaţiile.

Acolo vorbim de vânt care poate să ajungă inclusiv la 70-80% periodicitatea anuală, adică vorbim de un potenţial uriaş din punct de vedere al funcţionalităţii continue şi aproape în bandă al energiei eoliene off-shore. Avem probleme cu zonele protejate, cu Natură 2000 (...)'', a declarat ministrul Popescu.

Ministrul susţine că în zona Natura 2000 fundaţiile pentru turbine sund din ce în ce mai greu de făcut.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close