Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Plantele care ajută la creșterea imunității. Cum tratăm virozele cu remedii naturiste | Dr. Mădălina Popescu: ”Este cel mai bun antibiotic natural”

Plantele care ajută la creșterea imunității. Cum tratăm virozele cu remedii naturiste | Dr. Mădălina Popescu: ”Este cel mai bun antibiotic natural”

Astăzi discutăm despre plantele care ajută la creșterea imunității. Mai exact, vă dăm exemple de combinații de ceaiuri sau de plante benefice în acest sens, dar discutăm și despre remedii naturiste în caz de răceală.

Plantele care ajută la creșterea imunității. Cum tratăm virozele cu remedii naturiste | Dr. Mădălina Popescu: ”Este cel mai bun antibiotic natural”
de Andreea Cigolea    |    18 Ian 2023   •   15:40

Dr. Mădălina Popescu, medic Alergologie și Imunologie clinică, ne spune care sunt sursele naturale de antibiotic sau ce este aspirina vegetală.

”Există foarte multe soluții oferite de natură. Dacă vorbim despre plante, ne referim la echinacea, astragalus, ginsengul siberian, care ajută imunitatea. Dintre plante, cele bogate în vitamina C sunt cătina sau măceșele, din care putem face ceai, precum și isop, salvie, busuioc, cimbru, cu efecte bune asupra imunității.

Uleiurile esențiale care ajută la creșterea imunității

Mai sunt uleiuri esențiale, o altă metodă de a trata și de a ajuta. Mai ales în probleme acute se folosesc aceste uleiuri esențiale: uleiul esențial de eucalipt, uleiul esențial de cimbru, din arbore de ceai, au proprietăți antibacteriene, dovedite științific, foarte eficiente.

Fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C

Pe lângă acestea, mai sunt anumite vitamine care ajută imunitatea: vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, pe care le putem lua ca suplimente și e de preferat să fie din surse naturale. De exemplu, vitamina C putem să o găsim din sursa naturală, din fructul amla sau din acerola sau din măceșe, pentru că ele, dacă sunt din surse naturale, se asimilează mult mai bine și sunt mai eficiente.

La fel, de exemplu, mierea este un aliment foarte bun pentru imunitate. Sucul de cătină care poate fi pregătit în casă foarte ușor, sucul de cătină cu miere și administrat copiilor. Avem foarte multe remedii la îndemână pentru creșterea imunității și inclusiv pentru tratarea bolilor acute, mai ales în faza incipientă, a infecțiilor respiratorii acute, a virozelor, a răcelilor. Deci putem face și o combinație nu de miere cu cătină cu scorțișoară. Și este destul de benefică chiar și pentru copii, nu numai pentru adulți.

La copii mici, o linguriță pe zi, la adulți, o linguriță de 2 ori pe zi de cătină cu miere. Dar consider că, mai ales persoanele care au probleme de imunitate, trebuie să urmeze anumite scheme de tratament care sunt mai eficiente, recomandate de către un medic specialist.

Ceaiurile benefice pentru copiii răciți

Copiii, în general, refuză ceaiurile, tocmai de aceea, în privința ceaiurilor, putem să mai facem combinații plăcute pentru ei. De exemplu, hibiscusul putem să-l adăugăm la ceaiul de echinacea, pentru ca copilul să poată să accepte mai ușor gustul, fiind mai bun.

Cât de eficiente sunt remediile din bătrâni pentru răceală

Consider că e mai bine ca hrana lui să fie fără proteine animală, în schimb, de exemplu, frecția, în cazul unui copil cu febră, este foarte eficientă. Noi recomandăm frecția cu tinctură de gălbenele. Scade febra foarte eficient.

Plantele care ajută la remedierea tusei

Pentru tuse sunt ceaiuri foarte bune, ceaiul de cimbru care e foarte bun, ceaiul de lemn dulce, la fel, recomandat pentru tuse. La fel și siropurile: sirop de pătlagină cu miere. Întotdeauna trebuie să fim atenți și la ce aditivi mai conține acel produs.

În ce condiții ne fac rău suplimentele naturale

Din experiența mea la cabinet, pacienții vin după ce au încercat foarte multe tratamente administrate individual, dar nu au avut rezultate. Adică asta cred că este marea problemă, că nu au rezultate administrându-le fără să aibă cunoștințe de specialitate. Efecte adverse în general nu pot avea, dar nu-i ajută eficient.

Antibioticele scad imunitatea

Fructele și legumele conțin antioxidanți și sunt recomandate. Sucurile, mai ales pentru copii, sunt mai ușor de administrat. Sucul de portocale în amestecul cu rodie, de exemplu, sunt foarte, foarte benefice și sănătoase, dar tot așa, în cantități mai mici, datorită conținutului de fructoză.

Avem la cabinet părinți care vin cu copii care răcesc în mod repetat, chiar lunar, sunt nevoiți să ia antibiotic, pentru că fac forme severe. Antibiotic ul scade imunitatea, deci intră într-un cerc vicios.

Administrând lunar antibiotic și având efecte secundare și asupra florei intestinale, părinții apelează la tratamentele pentru o creștere a imunității fitoterapeutice. Copiii urmează scheme de tratament, pentru o perioadă de o lună - o lună jumătate, care îi ajută să facă mai rar aceste răceli, forme mult mai ușoare decât cele pe care le făceau ei înainte.

Care sunt sursele naturale de antibiotic

Cel mai bun exemplu este uleiul esențial de eucalipt, administrat într-o doză de câteva picături puse într-o linguriță cu miere. De exemplu, 3 picături de 3 ori pe zi. Pe lângă uleiul esențial, tinctura de echinacea este foarte eficientă în faza acută.

În general, la copii, doza de 10-15 picături de 3 ori pe zi, în puțină apă și un ceai. Ceaiul poate fi un ceai de măceșe, de exemplu, sau un ceai de salvie.

Dacă este nevoie, copilul va lua și antibiotic, dar asta se poate observa după cel puțin 2-3 zile de tratament naturist, în care noi urmărim situația și evoluția. Și totul numai după prescripție medicală”, a explicat dr. Mădălina Popescu în emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close