Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Cedric Leighton, analist militar CNN, despre atentatul de la Bruxelles şi riscurile pentru Europa generate de războiul din Israel

Cedric Leighton, analist militar CNN, despre atentatul de la Bruxelles şi riscurile pentru Europa generate de războiul din Israel

Cedric Leighton, analist militar CNN, a comentat atentatul terorist de la Bruxelles, acolo unde un bărbat a deschis focul lângă o sinagogă și a omorât două persoane. El a lansat totodată şi un avertisment privind riscurile pe care războiul din Israel le-ar putea declanșa în mai multe zone din Europa.

Cedric Leighton, analist militar CNN, despre atentatul de la Bruxelles şi riscurile pentru Europa generate de războiul din Israel
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Oct 2023   •   23:18

"Este o mare nenorocire că se întâmplă aşa ceva în Europa. Aşa cum am avut şi în SUA, un băiat palestinian-american care a înjunghiat pe cineva la Chicago. Este, din păcate, o situaţie care iată a evoluat în toată lumea, mai ales în Europa şi în Statele Unite şi este dezamăgitor. Sigur, şi în Orientul Mijlociu oamenii văd ce se întâmplă în Israel, în Gaza unde victime cad cei nevinovaţi. Este foarte tragic", a spus Cedric Leighton, analist militar CNN, la Antena 3 CNN

Atentat terorist la Bruxelles, două persoane au fost ucise

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată un bărbat îmbrăcat într-o vestă fluorescentă care trage cu un pistol în mijlocul străzii.

Din primele informaţii, individul ar fi recurs la acest gest extrem pentru a elimina necredincioșii care o răzbunare pentru musulmani.

În acest context, întrebat dacă se aşteaptă şi la alte atacuri teroriste pe viitor, având în vedere evoluţia Războiului din Israel, Cedric Leighton, analist militar CNN, a spus:

"Da, cred că este foarte posibil. Prin faptul că el a spus că face parte din statul islamic indică faptul că este foarte probabil ca statul islamic să se manifeste în Europa şi în alte locuri şi s-ar putea să mai vedem şi alte atacuri teroriste cum am văzut şi în 2015 cu masacrul de la Bataclan şi alte situaţii similare. Să sperăm că nu va fi atât de grav, dar trebuie să fim pregătiţi. Forțele de poliţie trebuie să fie în alertă pentru a reacționa la aşa ceva", a mai spus Cedric Leighton, analist militar CNN.

Citeşte şi: Purtătorul de cuvânt al premierului Netanyahu, dezvăluiri exclusive despre deciziile legate de război: "Nu ne puneți la încercare! Vom distruge Hamas" 

Întrebat apoi de controversa dintre Iran, Hamas şi Israel cu privire la acordul de încetare a focurilor pentru eliberarea celor aproximativ 200 de ostatici, cu condiţia ca armata israeliană să înceteze atacurile în Fâşia Gaza, şi ce fel de joc ar putea pune în aplicare Iranul în acest conflict analistul militar CNN a spus: 

"Cred că Iranul poate fi parţial în spatele acestui conflict. Iranul are legături cu Hezbollah, care este Libanul de sud, şi Iranul are şi legături cu Hamas-ul, care este în special în Fâşia Gaza.

Faptul că Iranul ar putea să pledeze pentru a se găsi o soluţie la situaţia ostaticilor din Fâşia Gaza poate fi o evoluție pozitivă, potențial vorbind. Pe de altă parte, poate fi vorba şi de o politică iraniană care vorbeşte o altă limbă în sensul de amenințare şi o potențială violență în nordul Israelului, deci s-ar putea ca în unele feluri să încerce să profite de anumite situaţii din sud, din Fâşia Gaza, cel puţin temporar.

Pe de altă parte, în nord se încearcă o presiune pe Israel ca forţele israeliene să se dividă între nord şi sud, adică să le despartă ceea ce s-ar putea să se întâmple în lumina evenimentelor viitoare.

Este clar că asta se încearcă. Iranul are o strategie de divide et impera (n.r dezbină, stăpânește şi învinge) şi acesta este un joc periculos nu doar pentru Israel ci şi pentru restul lumii", a mai spus Cedric Leighton, analist militar CNN, la Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Armata israeliană l-a eliminat pe şeful serviciului de informaţii Hamas | Lista numelor grele neutralizate de la începutul Războiului în Israel

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close