Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mihai Bonoiu, băiatul de 11 ani care a citit 1.000 de cărți. Pasiunea sa a înflorit când avea doar trei ani și jumătate: ”Cărțile sunt igiena minții” | Faci bine României

Mihai Bonoiu, băiatul de 11 ani care a citit 1.000 de cărți. Pasiunea sa a înflorit când avea doar trei ani și jumătate: ”Cărțile sunt igiena minții” | Faci bine României

Mihai Bonoiu e un puști din Bucuresti care până la 11 ani a citit 1.000 de cărți. Câte o carte, la fiecare trei zile. Și nu doar atât. E și autorul unui volum de povești care se găsește în librarii.

de Mirela Voicu    |    Dana Conerth    |    21 Dec 2023   •   23:50

Acest copil de 11 ani a găsit felul lui de a face bine unei generații. Are propriul canal YouTube în care le citește copiilor.

Le recomandă povești și personaje și încearcă în fiecare zi să mute atenția tinerilor din lumea digitală în paginile celor mai frumoase cărți ale lumii.

Pasiunea pentru citit a copilului e moștenirea pe care i-a lăsat-o mama, când s-a mutat printre îngeri. De la ea a învățat că cititul și vocabularul ales sunt daruri care nu trebuie să-ți lipsească în viață.

Îl cunoaștem pe Mihai, într-un nou episod al campaniei Sinteza Zilei - „FACI BINE ROMÂNIEI”

”Un băiețel pe dos”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Bună, sunt Mihai, astăzi o sa vă citesc cartea mea preferată! Povestea fără sfârșit. Desigur, o să va citesc doar o parte, este foooarte lungă. Hai să începem să citim!”, ne întâmpină băiatul.

Mihai Bonoiu are 11 ani și este stăpânul cărților. La vârsta lui a citit deja cât mulți adulți într-o viață și n-are de gând să se oprească. Și-a făcut o misiune din a muta atenția copiilor de pe telefoane mobile, jocuri și tablete... în universul poveștilor. Ṣi mai e ceva.

”Uau, pe bune, este prima mea carte! Un băiețel pe dos! Este scrisă de mine, Mihai Bonoiu. Eu sunt Mihai Bonoiu”, ne explică băiatul.

Ați auzit bine! Nu doar că citeṣte tot ce prinde, dar Mihai a scris ṣi o carte când avea doar 8 ani. Protagonist este Iahim, varianta mai astâmpărată, adică PE DOS, a lui Mihai.

A început să citească la trei ani și jumătate

La Mihai, totul a pornit dintr-o joacă la vârsta când nu era nici măcar la grădiniță. Mama lui a asociat literele cu desene și așa a înflorit în imaginația băiatului prima poveste despre alfabet.

Reporter: Când ai început să citești și cum?

Mihai: Trei ani și jumătate, aproape patru, nu mai țin minte. Dar pe la vârsta de trei ani și jumătate, cam așa.

Reporter: Cum ai învățat sa citești?

Mihai: Cu mami. Mami m-a învățat literele la început... eu așa le-am invatat.

Când mama lui Mihai s-a mutat printre îngeri în urmă cu câțiva ani, băiețelul a transformat jocul într-o pasiune pentru citit. Părinții l-au învățat că atunci când ești harnic și perseverent, nimic nu e imposibil. Așa că a pornit să exploreze lumea prin cărți. La început au fost poveștile din benzi desenate, apoi, încet încet și-a dorit să descopere singur cele mai frumoase povești ale lumii.

”Totul a plecat de la faptul că fiecărui copil îi plac poveștile, ne aducem aminte de poveștile pe care ni le spuneau părinții sau bunicii. Cred că de aici ar trebui să plecăm. O poveste spusă de un adult unui copil și în jurul acestui lucru trebuie să construim. Mihai a avut norocul să aibă în jurul lui niște adulți care au construit pe această idee de povestitor până la posibilitatea lui de a-și extrage poveștile pe care și le-a luat din lumea din jur”, declară tatăl lui Mihai, Ionuț Bonoiu.

O carte la trei zile

Acum, nu trece o zi fără să citească și să împărtășească și cu alți copii povești istorice, cărți de ficțiune, păreri despre eroi și despre faptele lor. Mihai are propriul cont youtube cu mii de vizualizări ṣi sute de clipuri publicate.

”Tot ce facem noi, toate filmările sunt făcute acasă, cu un telefon mobil, nimic extravagant, nimic spectaculos, ci fundamental. Un copil care în fața unui telefon mobil citește ceva ce i se pare lui interesant… de bună voie”, dezvăluie tatăl lui Mihai.

100 de cărți pe an înseamnă o carte la fiecare 3 zile. O provocare pe care un copil de 11 ani o dă generației lui. Dar și părinților care și-ar dori să-și apropie copiii de cărți, de jocuri și de activități în aer liber.

Mihai este un COPIL OBIȘNUIT îndrăgostit de CĂRȚI. Din paginile lor a descoperit și plăcerea de a călători prin țară și prin lume, alături de tatăl său. Întotdeauna are cel puțin o carte în rucsac. Pentru Mihai, exercițiul lecturii întrece orice problemă de matematică.

”Cărțile sunt igiena minții, ceea ce înseamnă că mintea, dacă nu citește, se obișnuiește să nu fie activă prea mult timp. Cărțile, în general, cred că îți folosesc creierul mai mult decât o problemă la matematică”, explică băiatul.

Gaṣca lui Mihai din online, curioasă să vadă ce mai citeṣte băiețelul de 11 ani, creṣte ṣi creṣte, pe zi ce trece. E un fir de speranță că generațiile lumii digitale vor găsi un loc ṣi pentru povestea scrisă, între miile de clipuri de TikTok sau Instagram .

În furtuna digitală a vremurilor noastre, pasiunea lui Mihai pentru cărți ṣi joaca de-a munca pentru a promova lectura în rândul copiilor e o lecție pentru fiecare. În felul lui, un copil de 11 ani a găsit o cale să facă bine României.

Un reportaj de:

Reporter: Mirela Voicu

Imagine: Liviu Dochiţa

Montaj: Cătălin Gavriluţă

Editor şi narator: Dana Conerth

Producător: Diana Grădinaru

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close