Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ministrul Energiei, detalii despre tranzacția istorică realizată astăzi de Romgaz: "România poate deveni independentă energetic"

Ministrul Energiei, detalii despre tranzacția istorică realizată astăzi de Romgaz: "România poate deveni independentă energetic"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a oferit detalii despre tranzacția istorică realizată astăzi de Romgaz prin care România poate deveni independentă energetic.

Ministrul Energiei, detalii despre tranzacția istorică realizată astăzi de Romgaz: "România poate deveni independentă energetic"
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    03 Mai 2022   •   21:58

Romgaz a preluat de la Exxon 50% din perimetrul Neptun Deep. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Romgaz și OMV Petrom să înceapă programul de investiții în Marea Neagră, astfel încât extracția gazelor să înceapă „cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026”.

"Eu cred că mai punem încă o cărămidă la independența energetică a României pentru că, practic, statul român prin Romgaz devine parte a acestui consorțiu cu cei de la OMV pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime, unde putem vorbi de până la cel puţin de 100 de miliarde de metri cubi.

Vorbim de o cantitate de gaze care, practic, dublează producția României, care acoperă consumul şi dă posibilitate României să devină un furnizor de securitate energetică regională. Putem deveni jucători în piaţa de energie.

De la gaze naturale mergem, evident, şi la energie electrică pentru că pot produce şi energie electrică şi toată strategia pe care am pus-o la punct este ca până scoatem gazele din Marea Neagră să avem mai multe centrale de producere a energiei pe gaze naturale, să avem acel reactor modular împreună cu partea americană, astfel încât în 2026-2027 independența să fie atât la energie electrică cât şi la gaze naturale", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Pas esenţial pentru gazele naturale din Marea Neagră

Romgaz a semnat, marți, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise, reprezentând 100% din capitalul social, de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

×
Subiecte în articol: ministrul energiei Virgil Popescu Romgaz
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close