Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ministrul Sănătăţii, despre riscul de supraîncărcare a sistemului imunitar cu dozele de rapel

Ministrul Sănătăţii, despre riscul de supraîncărcare a sistemului imunitar cu dozele de rapel

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a comentat afirmaţia șefului Strategiei Vaccinurilor din Europa care a declarat că nu vrea mai multe doze de rapel pe motiv că ar exista risc de supraîncărcare a sistemului imunitar.

Ministrul Sănătăţii, despre riscul de supraîncărcare a sistemului imunitar cu dozele de rapel
de Claudia Popovici    |    12 Ian 2022   •   22:44

Şeful strategiei vaccinurilor din Europa nu vrea mai multe doze de rapel pe motiv că ar exista risc de supraîncărcare a sistemului imunitar

Mai exact, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândește rapid  transmite Reuters.

”În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferință de presă, informează News.ro.

Oficialul EMA şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populației.

Cavaleri a mai spus că sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor şi o mai bună înțelegere a evoluției valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron.

Ministrul Sănătăţii: "Șeful Strategiei Vaccinurilor din Europa are dreptate"

Întrebat ce părere are despre această afirmaţie Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a spus că crede că Şeful Strategiei Vaccinurilor din Europa are dreptate.

„Probabil se refera la o suprastimulare dacă administrăm doze din același vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate. Nu se referea la doza de booster, ci la o potențială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză. Unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficiențe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare.

Dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea. E adevărat că previne formele grave şi decesul, trebuie adaptat noilor tulpini circulante. Trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Referitor la antivirale, ministrul a spus că a pregătit un material informativ referitor la aceste medicamente în care explică modul cum vor fi distribuite medicamentele în spitale şi farmacii.

„Suntem în Uniunea Europeană unde medicamentele se autorizează pe baza studiilor nu pe baza practicii medicale. Trebuie să respectăm regulile. Nu putem să punem pe piaţă produse despre care nu există studii despre eficacitate şi siguranță" a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. 

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close