
Grok, chatbotul dezvoltat de compania xAI și integrat în rețeaua X (fostul Twitter), l-a descris chiar pe Elon Musk drept „cel mai mare propagator de dezinformări despre X”. Acest lucru l-a înfuriat pe miliardar și l-a determinat să anunțe o actualizare importantă pentru a controla mai strict răspunsurile oferite de Grok.
Musk, care este și fondatorul xAI și proprietarul X, a criticat de mai multe ori chatbotul Grok pentru că oferă răspunsuri care contrazic opiniile lui personale, inclusiv pe teme sensibile precum identitatea de gen, violența politică sau sursele media.
Spre exemplu, Grok a susținut că ar trebui permis accesul copiilor la îngrijiri pentru confirmarea identității de gen, o idee față de care Musk s-a poziționat vehement împotrivă, scrie Social Media Today.
De asemenea, AI-ul a contrazis unele afirmații legate de violența politică, menționând că, potrivit dovezilor, susținătorii de dreapta sunt mai des implicați în astfel de incidente.
Astfel, miliardarul anunță o viitoare modificare a chatbotului său Grok, în cadrul căreia echipa de dezvoltare va elimina informațiile „incorecte din punct de vedere politic, dar totuși adevărate” din băncile sale de date, pentru a evita ca aplicația să ofere răspunsuri cu care Musk însuși nu este de acord.
Elon Musk s-a săturat de chatbotul său
În ultima perioadă, Elon Musk a lăsat de înțeles că s-a săturat de „comportamentul” chatbotului său. După ce Grok a citat surse precum Media Matters și Rolling Stone, Musk a reacționat dur, spunând că „sursele Grok sunt groaznice” și că „doar un AI foarte prost ar crede în MM și RS”.
Ulterior, a lansat un apel public către utilizatorii X, cerându-le să trimită exemple de „fapte controversate” care ar trebui scoase din baza de date a chatbotului. Peste 100.000 de oameni au răspuns solicitării, în speranța că aceste informații vor fi eliminate și Grok va fi „curățat” de conținutul nedorit.
Ceea l-a înfuriat cu adevărat a fost faptul că Grok l-a numit pe Elon Musk însuși drept „cel mai mare propagator de dezinformări despre X”.
Spre deosebire de ChatGPT, care are aproximativ 800 de milioane de utilizatori activi, sau Meta AI, care susține că are un miliard de utilizatori lunar, Grok este accesibil doar pentru o parte dintre cei 600 de milioane de utilizatori activi lunar ai rețelei X – și doar dacă plătesc.
Chiar și așa, faptul că Musk anunță public că va modifica sursele folosite de Grok pentru a se alinia propriilor convingeri ridică semne de întrebare, mai ales în contextul dezbaterilor privind influența AI asupra opiniei publice.