
Qatarul și Egiptul au anunțat duminică că doresc să își intensifice eforturile pentru relansarea negocierilor în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza, unde speranțele privind o încetare a focului continuă să fie zădărnicite de lipsa unui acord între Israel și Hamas în privința unei propuneri americane, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Qatarul şi Egiptul, în coordonare cu Statele Unite, insistă asupra importanţei intensificării eforturilor pentru a depăşi obstacolele cu care se confruntă negocierile", au declarat cei doi mediatori într-o declaraţie comună.
În acest context, mișcarea islamistă palestiniană a transmis că este „pregătită să înceapă imediat o rundă de negocieri indirecte pentru a ajunge la un acord asupra punctelor de dispută”.
Israelul se află în război cu Hamas de la atacul fără precedent lansat de mișcarea palestiniană pe teritoriul său la 7 octombrie 2023, confruntându-se cu o presiune internațională din ce în ce mai mare pentru a pune capăt conflictului.
După aproape 20 de luni de la declanșarea războiului, negocierile mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite pentru o încetare a focului și pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza au eșuat de la reluarea luptelor la mijlocul lunii martie, după un armistițiu de două luni întrerupt la inițiativa Israelului.
Dintre cele 251 de persoane răpite pe 7 octombrie, 57 sunt încă deținute în Fâșia Gaza, dintre care cel puțin 34 sunt morți, potrivit autorităților israeliene.
Hamas a anunțat sâmbătă că a răspuns „în mod pozitiv” la o propunere americană prezentată săptămâna aceasta, însă emisarul Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a calificat răspunsul drept „complet inacceptabil”, criticându-l ca fiind „un pas înapoi”.
„Hamas ar trebui să accepte propunerea pe care am prezentat-o ca bază pentru discuții", a declarat el pe rețeaua X, fără a oferi mai multe detalii.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat la rândul său că răspunsul Hamas „face să reculeze procesul”.
Duminică, un lider al Hamas a acuzat administrația americană că a revenit asupra unor aspecte care fuseseră deja convenite anterior.
La sfârșitul lunii mai, Netanyahu a condiționat încheierea războiului de „exilul” Hamas și „dezarmarea” Fâșiei Gaza, cereri respinse până acum de mișcarea palestiniană, aflată la putere în Gaza din 2007.
Atacul din 7 octombrie a provocat moartea a 1.218 persoane pe partea israeliană, majoritatea civili, conform unui bilanț AFP realizat pe baza datelor oficiale.
De cealaltă parte, peste 54.418 palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în ofensiva israeliană de represalii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Datele sunt considerate fiabile de ONU, care a avertizat vineri că întreaga populație a enclavei se află în pericol de foamete.