
În 2025, zece țări din spațiul Schengen au decis să impună din nou controale la granițele interne. Astfel, cei care călătoresc prin Europa, fie în scop turistic, de studii sau de afaceri, trebuie să aibă documentele de identitate la îndemână și să ia în calcul posibile întârzieri la trecerea granițelor, scrie Travelo Biz.com.
Deși zona Schengen este cunoscută pentru libertatea de circulație fără controale la frontieră, în 2025 această regulă va avea mai multe excepții.
Un control la frontieră în Schengen înseamnă o verificare a pașaportului sau a buletinului atunci când treci dintr-o țară în alta, chiar dacă ambele sunt membre Schengen.
Ce țări au reintrodus controalele la granițe
Germania
Germania a reluat controalele la granițe în septembrie 2024, pentru a combate migrația ilegală și rețelele de trafic de persoane. Măsura este în vigoare cel puțin până în septembrie 2025 și afectează granițele cu Polonia, Cehia, Austria, Franța, Elveția, Danemarca, Olanda, Belgia și Luxemburg. Astfel, călătorii trebuie să aibă pașaportul sau buletinul la îndemână.
Franța
Franța a extins controalele la granițele interne din motive de securitate, în contextul amenințărilor teroriste și al organizării unor evenimente de amploare, precum Jocurile Olimpice. Verificările sunt în vigoare între 1 noiembrie 2024 și 30 aprilie 2025 și vizează granițele cu Belgia, Germania, Spania și Italia, dar și gările și aeroporturile importante.
Olanda
Olanda a reintrodus controalele la frontiere în decembrie 2024, ca răspuns la fluxul crescut de migranți ilegali. Aceste verificări se desfășoară în aeroporturi, terminale de feribot și gări internaționale, urmând să continue până în iunie 2025.
Austria
Austria menține controalele la frontiere pentru a gestiona migrația pe ruta Balcanilor de Vest. Verificările vizează granițele cu Ungaria, Slovenia și Slovacia și vor continua și în 2025.
Italia
Italia a întărit controalele interne din cauza numărului mare de migranți și a riscurilor de securitate. Măsurile s-au aplicat de la sfârșitul anului 2024 și se aplică la granițele cu Franța, Austria și Slovenia.
Slovenia
Slovenia a introdus controale mai stricte din cauza instabilității din regiune și a migrației. Acestea sunt în vigoare de la finalul lui 2024 și afectează granițele cu Croația, Ungaria, Italia și Austria.
Danemarca
Danemarca a extins controalele la frontiere din motive de securitate și pentru a răspunde migrației ilegale. Verificările vizează podul Oresund către Suedia, pe feriboturile dinspre Germania și Suedia.
Suedia
Suedia menține controalele la frontiere pentru a combate migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră. În 2025, măsurile de control sunt active în porturile din sud, în aeroporturi și la granițele cu Danemarca și Norvegia.
Norvegia
Norvegia, deși nu este membră UE, a prelungit controalele interne pentru a sprijini securitatea regională. Verificările vizează terminalele de feribot, pe drumurile din sud și în aeroporturi. Cei care vin din Suedia sau Danemarca trebuie să fie pregătiți pentru astfel de controale.
Bulgaria
După ce a intrat în spațiul Schengen în ianuarie 2025, Bulgaria a implementat controale selective. Acestea se aplică în principal la frontierele aeriene și maritime, iar controalele la granițele terestre pot avea loc ocazional.