Antena 3 CNN Externe A pus batista pe ţambal! Procurorul General al SUA NU ŞTIA de "ascultarea" celor de la AP

A pus batista pe ţambal! Procurorul General al SUA NU ŞTIA de "ascultarea" celor de la AP

A pus batista pe ţambal! Procurorul General al SUA NU ŞTIA de "ascultarea" celor de la AP
Sursa foto: Foto: Reuters
16 Mai 2013   •   15:23

Procurorul General al Statelor Unite, Eric Holder, pretinde că nu era la curent cu interceptările telefonice din redacţia celor de la Associated Press (AP), dar susţine că acestea au fost nişte măsuri necesare.

Holder s-a autorecuzat în acest caz, despre care se spune că este o "imixtiune fără precedent în libertatea presei".

Congresmanii americani l-au audiat pe Procurorul General în Comisia Judiciară şi i-au pus acestuia întrebări despre cele două luni, în care telefoanele celor de la AP au fost înregistrate fără avizul Departamentului de Justiţie.

Întrebat dacă se gândeşte să demisioneze, Eric Holder şi-a susţinut în continuare nevinovăţia spunând că nu el a dat ordinul de interceptare, dar nici nu ştie cine a făcut acest lucru. El a spus că cel mai probabil, adjunctul său direct, James Cole, este cel care poartă responsabilitatea pentru interceptarea datelor personale dintre reporterii şi editorii AP.

"Această problemă a fost supravegheată de adjunctul procurorului general. Nu cunosc de ce s-au decis aceste măsuri din simplul motiv că nu participam la acest caz", a spus Holder în faţa comitetului de audiere. El a continuat precizând că este convins că cei care au fost implicaţi în investigaţie au respectat pe deplin regulile Departamentului de Justiţie.

Legiutorii din Congresul american au vrut să afle de ce ascultarea telefoanelor s-a întins pe parcursul a două luni. Reprezentanţii Departamentului de Justiţie au spus că aceste măsuri au fost necesare într-o anchetă ce ţinea de siguranţa statului. Informaţiile vizau o operaţiune CIA din Yemen, prin care s-a dejucat un atentat terorist, pus la cale de Al Qaeda.  Conform informaţiilor, teroriştii pregăteau să arunce în aer un avion comercial, cu cetăţeni americani la bord.

Holder a subliniat că exista riscul ca unele informaţii să se scurgă pe mai multe surse şi astfel să fie pusă în pericol siguranţa americanilor. Drept urmare, acţiunile Departamentului de Justiţie sunt "perfect justificate" a mai spus Holder.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close