Antena 3 CNN Externe Acestea sunt vacile sacre din Italia. De ce nu s-a atins nimeni de ele vreme de 40 de ani

Acestea sunt vacile sacre din Italia. De ce nu s-a atins nimeni de ele vreme de 40 de ani

Acestea sunt vacile sacre din Italia. De ce nu s-a atins nimeni de ele vreme de 40 de ani
Sursa foto: foto: Corrierre.it
28 Mar 2018   •   15:46

După 40 de ani, autoritățile din provincia italiană Calabria au decis să rupă tabu-ul „vacilor sacre": prin  capturarea a treizeci de specimene statul a încercat încă o dată să declare război celor peste o mie de vite care pasc netulburate în câmpiile Gioia Tauro și Aspromonte.

Animale în teorie, fără nici un stăpân, dar care potrivit unei teorii care oscilează între realitate și legendă, ar aparține șefilor vechilor bandele locale: faimă care le-a oferit acestor bovine decenii de impunitate, astfel încât nimeni nu s-a gândit vreodată să le captureze, pentru a limita pășunatul, pentru a opri prejudiciul pe care vacile îl fac în câmpuri cultivate, la proprietăți private. De neatins, ca vitele sacre indiene, ca simbol al controlului teritoriului de către "ndrangheta". Adică de către clanurile mafiote, scrie Il Corrierre della Sera.

În aceste zile, a existat un "raid" asupra bovinelor care au fost sedate, au fost duse într-o incintă și, în unele cazuri, sacrificate. A fost o operațiune inițiată de prefectura Reggio Calabria cu colaborarea poliției, a primarilor și a entităților din parcul Aspromonte. Localnicii jură că este pentru prima dată când a fost lansată o astfel de ofensivă împotriva acestor turme sălbatice; în realitate începând cu anii '70 până în prezent au fost făcute mai multe încercări: ultimul, în 2015, a eșuat din cauza lipsei de crescători dispuși să preia animalele. Și astfel de „vaci sacre“, au continuat să cutreiere orașe și sate, provocând accidente rutiere, deraieri de trenuri (două, în '87 și '92), sau chiar fiind imortalizate într-un video în timp ce rumega flori și plante în interiorul cimitirului Polistena.

Realitate sau legendă, respectul pentru "vacile sacre" dintre câmpiile Gioia Tauro și Locride pornește la începutul anilor '70, când a izbucnit un conflict între două familii rivale, Raso și Facchineri. Se pare tocmai din cauza problemelor de pășune. Un pic "pentru crime, un pic" pentru arestări, cele două clanuri sunt decimate și vitele sunt lăsate libere; din acel moment au devenit obiectul respectului și al reverenței. Și, de asemenea, al răzbunării. În 2005, un medic local, Fortunato La Rosa, se revoltă împotriva invaziei animalelor și prezintă o plângere. A fost găsit ucis câteva săptămâni mai târziu .

×
Subiecte în articol: vaci mafia
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close