Antena 3 CNN Externe Administrația Biden cere Curţii Supreme să blocheze legea din Texas privind avortul

Administrația Biden cere Curţii Supreme să blocheze legea din Texas privind avortul

Guvernul președintelui democrat Joe Biden a cerut oficial Curții Supreme a Statelor Unite luni să blocheze o lege extrem de restrictivă a avortului în Texas.

Administrația Biden cere Curţii Supreme să blocheze legea din Texas privind avortul
Sursa foto: Twitter/Fox News
de Alexandra Ionescu    |    19 Oct 2021   •   09:27

Legea, interzice avortul imediat ce bătăile inimii embrionului sunt detectabile, adică în jurul a șase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor încă nu știu că sunt însărcinate și nu face excepții în cazurile de incest sau viol. Înalta instanță, care a fost deja sesizată, a refuzat să o suspende.

Măsura din statul Texas a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Legea face o excepţie pentru o urgenţă medicală documentată, dar nu şi pentru viol sau incest.

Curtea Supremă, unde judecătorii conservatori sunt majoritari, fusese deja sesizată pentru prima dată și, prin urmare, invocase aceste „noi probleme de procedură” pentru a refuza, la 1 septembrie, blocarea intrării în vigoare a legii.

Guvernul federal a intrat apoi în arena legală, intentând un proces împotriva Texasului în numele său, potrivit AFP.

Legea din Texas este neobişnuită în sensul că dă unor cetăţeni privaţi puterea de a o aplica, permiţându-le să dea în judecată pe oricine care efectuează intervenţia sau asistă la un avort după ce în embrion a fost depistată activitate cardiacă.

Activiștii pro-viață au sărbătorit momentul în care legea a intrat în vigoare.

×
Subiecte în articol: SUA Texas legea avortului avort Curtea Suprema
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close