Antena 3 CNN Externe Alte 60 de opere de artă din "comoara nazistă", descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt

Alte 60 de opere de artă din "comoara nazistă", descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt

Alte 60 de opere de artă din "comoara nazistă", descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    11 Feb 2014   •   19:11

Alte 60 opere de artă, inclusiv tablouri de Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir, au fost descoperite în reşedinţa colecţionarului Cornelius Gurlitt, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al octogenarului german, proprietarul unei adevărate "comori naziste", informează AFP, citată de Mediafax.

Descoperirea a fost făcută luni, în casa lui Gurlitt din oraşul austriac Salzburg, a precizat Stephan Holzinger, purtătorul de cuvânt al ctogenarului german.

În luna noiembrie, în casa din Munchen a lui Gurlitt au fost găsite peste 1.400 opere de artă, în rândul cărora se aflau numeroase tablouri furate de la evrei în timpul regimului nazist, inclusiv pânze de Matisse şi Chagall.

În privinţa noii descoperiri, „experţii angajaţi de Cornelius Gurlitt examinează ipoteza potrivit căreia ar putea fi vorba de opere furate de nazişti. După o primă examinare, o astfel de bănuială nu s-a adeverit”, a explicat Holzinger.

Noile opere au fost depozitate într-un loc sigur, pentru a evita orice tentativă de furt, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Pe lângă picturile de Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir se află şi tablouri de Edouard Manet şi un desen de Pablo Picasso.

Cornelius Gurlitt, în vârstă de 81 de ani, este bănuit de fraudă fiscală şi tăinuire de bunuri furate, dar a fost lăsat în libertate chiar dacă este subiectul unei anchete judiciare.

Cazul său a generat dezbateri aprinse despre restituirea operelor de artă furate de la evrei în timpul regimului nazist, autorităţile germane fiind în special acuzate că au întârziat să facă lumină în privinţa operelor de artă aflate în posesia lui Gurlitt.

Germania doreşte să adopte o lege care să faciliteze restituirea operelor de artă furate de nazişti.

×
Subiecte în articol: descoperire nazisti
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close