Antena 3 CNN Externe Antoni Dobrowolski, ultimul supravieţuitor de la Auschwitz, a murit la 108 ani

Antoni Dobrowolski, ultimul supravieţuitor de la Auschwitz, a murit la 108 ani

Antoni Dobrowolski, ultimul supravieţuitor de la Auschwitz, a murit la 108 ani
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    23 Oct 2012   •   12:22

Ultimul supravieţuitor cunoscut al lagărului de concentrare de la Auschwitz, Antoni Dobrowolski, a murit la 108 ani, a anunţat luni un oficial polonez.

Decesul lui Dobrowolski s-a produs duminică, în oraşul Debno, situat în nord-vestul Poloniei, a precizat Jaroslaw Mensfelt, un purtător de cuvânt al muzeului Auschwitz-Birkenau.

Dobrowolski s-a născut la Wolborz, în centrul Poloniei, pe 8 octombrie 1904, iar până la invazia nazistă din 1939 a lucrat ca profesor la o şscoală elementară din localitatea vecină Rzeczyca.

După ce Germania a invadat Polonia, regimul nazist, care îi considera pe polonezi rasă inferioară, a decis ca sistemul de învăţământ din această ţară să se rezume la doar cei patru ani de şcoală elementară, în încercarea de a distruge cultura poloneză.

Mulţi dintre porfesori au continuat însă să predea clandestin, unindu-se într-o mişcare de rezistenţă. Printre aceştia s-a numărat şi Antoni Dobrowolski, arestat de Gestapo şi trimis la Auschwitz în iunie 1942, unde a fost înregistrat cu numărul 38081.

„Iniţial, mi-a fost teamă, dar cu toţii riscam, pentru că realizam faptul că am fi putut fi opriţi pe stradă în orice moment, pentru orice activitate”, povestea Dobrowolski în urmă cu trei ani, într-un interviu pentru o televiziune poloneză.

„La Auschwitz era mai rău ca în Iadul lui Dante”, a mai spus ultimul supravieţuitor al Holocaustului.

Ulterior, Dobrowolski a fost mutat în lagărele de la Gross-Rosen şi Sachsenhausen, unde a lucrat într-o fabrică de armament. În primăvară anului 1945, el şi alţi prizonieri au fost eliberaţi de forţele aliate.

La sfârşitul războilui, s-a întors în Polonia, stabilindu-se la Debno. A fost mai întâi directorul unei şcoli elementare, apoi al unui liceu, refuzând să discute despre experienţele trăite chiar şi cu membrii familiei sale.

Acest tabu s-a încheiat la jumătatea anilor '90, iar în 2008, nepoata sa, Magdalena Dobrowolska, a realizat un documentar intitulat "38081", prezentat la Berlin, în care fostul prizonier şi-a amintit de perioada răboiului.

„Nu a fost vorba despre un document clasic, ci de reflecţiile unui om condamnat la moarte de o ideologie criminală, dar care nu a căutat vinovaţi şi nu a fost obsedat de răzbunare”, a declarat Jerzy Swidzinski, fost elev al lui Dobrowolski şi profesor de filologie.

Înmormântarea lui Antoni Dobrowolski va avea loc miercuri, în Debno.


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close