Antena 3 CNN Externe Astăzi se împlineşte un an de la catastrofa aviatică de la Smolensk

Astăzi se împlineşte un an de la catastrofa aviatică de la Smolensk

Astăzi se împlineşte un an de la catastrofa aviatică de la Smolensk
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
10 Apr 2011   •   14:48

Ceremonii speciale duminică, la un an de la catastrofa aviatică de la Smolensk, în care a murit preşedintele Poloniei. Aeronava oficială s-a prăbuşit în Rusia, având la bord toată elita poloneză: lideri politici, lideri religioşi, plus şefii armatei. La un an de la tragedie, cauzele sunt neclare. Anchetatorii ruşii spun că a fost o eroare de pilotaj, polonezii se gândesc însă la tot felul de scenarii, inclusiv la un complot pus la cale de Moscova.

Avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit la 10 aprilie în apropiere de Smolensk, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bord. Alături de preşedintele polonez, Lech Kaczynski şi prima doamnă Maria Kaczynska, se aflau şeful Statului Major al armatei, preşedintele Biroului Naţional de Securitate şi guvernatorul Băncii Centrale. Plus alţi politicieni, cercetători, istorici şi oameni de cultură.

Delegaţia se îndrepta spre o ceremonie de comemorare a 70 de ani de la masacrul din Katin, atunci când, la ordinul lui Stalin, trupele sovietice au ucis 22.500 de civili şi ofiţeri polonezi.

Trupul preşedintelui Lech Kaczynski a fost găsit la câteva ore de la accident. A fost identificat chiar de fratele său, apoi a fost transportat în Polonia. Două zile mai târziu, ajungea acasă şi trupul primei Doamne.

În Polonia au fost decretate şapte zile de doliu naţional. Un covor de flori, lumânări şi candele s-a aşternut în centrul Varşoviei.

Iar în noaptea de după accident, toate bisericile au rămas deschise, pentru ca oamenii să poată merge să se roage.

A urmat o ceremonie impresionantă, în centrul capitalei Varşovia.

Cele două sicrie au fost duse apoi în Cracovia. Mai întâi în bazilica Sfânta Maria, unde a fost oficiată slujba funerară.

La ceremonia funebră au participat şi lideri ai altor state. Printre ei, preşedintele rus Dmitri Medevedev, cel german, Horst Köhler şi cel român, Traian Băsescu.

La două luni de la accident, polonezii erau chemaţi la urne, să-şi aleagă un nou preşedinte. În ciuda valului de simpatie de care s-a bucurat, fratele geamăn al fostului şef de stat, Jaroslav Kacznsky a pierdut scrutinul, în faţa liberalului Borislaw Komorowski.

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close