Antena 3 CNN Externe Cel puțin 103 morți și 211 răniți, într-un atac terorist cu două bombe, la o ceremonie din Iran

Cel puțin 103 morți și 211 răniți, într-un atac terorist cu două bombe, la o ceremonie din Iran

Cel puțin 103 de persoane au fost ucise, iar alte 211 au fost rănite, după ce două explozii au avut loc în Iran, la o ceremonie importantă din Iran. Autoritățile locale au anunțat că este vorba despre un "atac terorist".

Cel puțin 103 morți și 211 răniți, într-un atac terorist cu două bombe, la o ceremonie din Iran
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    03 Ian 2024   •   15:36

Update 18.40. Televiziunea de stat a anunțat că cel puțin 103 persoane au fost ucise și alte 211 au fost rănite.

Update 15:55 Numărul "martirilor" incidentului terorist de la Kerman a crescut la 81 de persoane, au anunțat autoritățile iraniene.

Știrea inițială: Cel puțin 73 de persoane au fost ucise în exploziile care au avut loc miercuri în apropierea mormântului generalului Gărzilor Revoluționare iraniene Qasem Soleimani, la a patra comemorare a asasinării acestuia, potrivit presei de stat iraniene, citate de BBC.

Radiodifuzorul de stat Irib a anunțat că alte 171 de persoane au fost rănite în exploziile care au avut loc în timpul unei procesiuni în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din orașul Kerman, în sudul țării.

Presa de stat l-a citat pe viceguvernatorul din Kerman, care a declarat că a fost un „atac terorist”.

O înregistrare video care a circulat online părea să arate mai multe cadavre pe un drum.

Sute de persoane s-ar fi îndreptat miercuri spre mormânt, în cadrul unei ceremonii de comemorare a generalului Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă american în Irakul vecin în 2020.

Soleimani era văzut ca fiind cea mai puternică figură din Iran după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

În calitate de comandant al brațului de operațiuni de peste mări al Gardienilor Revoluției, Forța Quds, el a fost un arhitect al politicii iraniene în întreaga regiune.

A fost responsabil de misiunile clandestine ale Forței Quds și de furnizarea de îndrumare, finanțare, arme, informații și sprijin logistic pentru guvernele și grupurile armate aliate, inclusiv Hamas și Hezbollah.

Președintele american de atunci, Donald Trump, care a ordonat asasinarea din 2020, l-a descris pe Soleimani drept "teroristul numărul unu oriunde în lume".       

×
Subiecte în articol: atac terorist bombe ceremonie Iran morti raniti
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close