Antena 3 CNN Externe Atenţie la ţânţari! Trei oameni au murit în Grecia din cauza unui virus răspândit de insecte

Atenţie la ţânţari! Trei oameni au murit în Grecia din cauza unui virus răspândit de insecte

Atenţie la ţânţari! Trei oameni au murit în Grecia din cauza unui virus răspândit de insecte
Sursa foto: Foto: pollsb.com
10 Aug 2010   •   11:54

Medicii recomandă atenţie maximă la ţânţari, după ce trei oameni au murit de encefalită în Grecia în urma unor înţepături ale acestor insecte. Se pare că de vină ar fi o infecţie cu virusul Nilului de Vest.

Problemele din această cauză au apărut în nordul Greciei, iar România a fost afectată de o epidemie provocată de acest virus în urmă cu 14 ani.

Simptome asemănătoare gripei

Potrivit medicilor, virusul este periculos mai ales că, în majoritatea cazurilor, pacienţii nu prezintă simptome. Atunci când acestea apar, totuşi, ele sunt asemănătoare celor ale gripei: febră, dureri de cap, transpiraţii, frisoane, oboseală, ameţeală şi chiar diaree.

După perioada de incubaţie a virusului, care durează aproximativ opt zile, pacienţii pot dezvolta encefalită sau meningită şi pot apărea decese, mai ales în cazul persoanelor mai în vârstă sau a celor care suferă de diabet sau alte boli cronice.

Aproape 400 de cazuri de meningită în 1996

Acest virus nu este transmis în general de ţânţarii care trăiesc în zonele cu climă temperată. În 1996, în România s-au înregistrat aproape 400 de cazuri de meningită provocată de virusul Nilului de Vest. Ministerul Sănătăţii a anunţat că anul acesta nu a fost înregistrat vreun astfel de caz.

Medicii recomandă însă ca oamenii să s eprotejeze de înţepăturile insectelor, purtând haine cu mâneci lungi sau folosind substanţe care îndepărtează ţânţarii atât din camere cât şi de piele.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: meningita
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close