Antena 3 CNN Externe Banca Naţională a Elveţiei, precizări despre furnizarea de lichidităţi Credit Suisse

Banca Naţională a Elveţiei, precizări despre furnizarea de lichidităţi Credit Suisse

Banca Naţională a Elveţiei a anunțat că Credit Suisse este în prezent bine capitalizată şi că banca centrală va furniza lichidităţi suplimentare dacă va fi necesar.

Banca Naţională a Elveţiei, precizări despre furnizarea de lichidităţi Credit Suisse
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    15 Mar 2023   •   23:19

Într-un comunicat al Autorităţii elveţiene de supraveghere a pieţei financiare şi al BNS se arată că Credit Suisse „îndeplineşte cerinţele de capital şi lichiditate impuse băncilor de importanţă sistemică” şi că banca centrală va interveni dacă situaţia se va schimba.

De asemenea, autorităţile de reglementare au declarat că falimentul a două bănci regionale americane de săptămâna trecută nu reprezintă un „risc direct de contagiune” pentru băncile elveţiene.

Declaraţia vine după ce acţiunile Credit Suisse, listate în Elveţia, au scăzut miercuri cu peste 20%. Banca şi-a amânat anterior raportul anual şi a declarat marţi că a constatat „deficienţe semnificative” în raportarea sa financiară din anii anteriori, scrie CNBC, citat de Ziarul Financiar.

În plus, Banca Naţională Saudită - care este cel mai mare susţinător financiar al Credit Suisse - a declarat că nu a putut furniza capital suplimentar companiei din cauza unei probleme de reglementare. Preşedintele băncii saudite a declarat totuşi că grupul său este mulţumit de planul de transformare al Credit Suisse şi că poziţia financiară a firmei pare solidă.

Certificatele americane de depozit ale Credit Suisse şi-au redus pierderile după anunţul autorităţilor de reglementare la aproximativ 14% pentru această şedinţă. Pieţele europene se închiseseră deja pentru această zi când a fost publicată declaraţia, notează Mediafax. 

Îngrijorarea cu privire la Credit Suisse vine după prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank în cursul săptămânii trecute, două dintre cele mai mari falimente bancare americane din istorie. Duminică, autorităţile de reglementare americane au anunţat planuri de susţinere a depozitelor de la băncile falimentare şi de furnizare de lichidităţi suplimentare sistemului financiar.

Scăderea de miercuri a acţiunilor Credit Suisse a părut să reînnoiască teama de probleme bancare mai ample. Acţiunile marilor bănci din Europa şi SUA, inclusiv ale Deutsche Bank şi Citigroup, s-au retras, la fel ca multe acţiuni ale băncilor regionale.

Fisurile din sistemul bancar apar după creşterile rapide ale ratelor de către băncile centrale globale în ultimul an pentru a combate inflaţia.

Anunţul autorităţilor de reglementare elveţiene vine cu o zi înainte de următoarea şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Europene. Comitetul Federal pentru pieţe deschise al Rezervei Federale americane se va reuni săptămâna viitoare.​

×
Subiecte în articol: Elvetia Banca Nationala
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close