Antena 3 CNN Externe Barack Obama a acordat Medalia Libertăţii lui George Bush şi Angelei Merkel

Barack Obama a acordat Medalia Libertăţii lui George Bush şi Angelei Merkel

Barack Obama a acordat Medalia Libertăţii lui George Bush şi Angelei Merkel
Sursa foto: Foto: Mediafax
16 Feb 2011   •   12:42

Preşedintele american, Barack Obama, a acordat, marţi, cea mai înaltă distincţie civilă americană, Medalia Libertăţii, fostului George H. W. Bush şi cancelarului german Angela Merkel, titrează AFP.

Preşedintele american a adus, prin această distincţie onorifică, un omagiu unei serii de personalităţi politice şi ale scenei culturale, printre care violoncelistul Yo-Yo Ma, poeta Maya Angelou sau miliardarul şi filantropul Warren Buffett.

Merkel nu se afla la Washington pentru a primi medalia, acordată în cadrul unei ceremonii organizate o dată pe an la Casa Albă, dar Obama a spus că ea va efectua în curând o vizită oficială şi că îi va înmâna medalia atunci.

Barack Obama a salutat calităţile diplomatice ale lui George H. W. Bush, tatăl predecesorului său la Casa Albă, subliniind că el a făcut posibil ceea ce mulţi credeau imposibil: încheierea Războiului Rece fără să fie tras un foc de armă.

"Umilinţa şi politeţea sa reflectă ce e mai bun în spiritul american. Aceia dintre voi care îl cunosc ştiu că este un gentleman care a inspirat cetăţeni pentru a deveni balize luminoase în serviciul altora", a adăugat Obama.

În acelaşi timp, în ceea ce o priveşte pe Angela Merkel, ea "visa la libertate" în timpul copilăriei şi adolescenţei sale în Germania de Est.

"Când Zidul a sfârşit prin a se prăbuşi, iar Germania a fost reunificată, ea însăşi a spart bariere fiind prima persoană provenită din Germania de Est şi prima femeie care devine cancelar", a subliniat preşedintele american.

"În opinia Americii, cancelarul Merkel şi ţara pe care o conduce fac parte din cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Pentru mine, ea este un partener de încredere pe scena mondială şi o prietenă", a adăugat el.

 



×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close