Antena 3 Externe Bodyguardul devenit prim-ministru. Povestea de viaţă a premierului demisionar al Bulgariei

Bodyguardul devenit prim-ministru. Povestea de viaţă a premierului demisionar al Bulgariei

20 Feb 2013   •   10:45
Bodyguardul devenit prim-ministru. Povestea de viaţă a premierului demisionar al Bulgariei
Sursa foto: Foto: Wikipedia/Agerpres
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat demisia Guvernului său. Boiko Borisov, fostă gardă de corp şi fost primar al Sofiei, devenit premier în urma alegerilor legislative din iulie 2009 din Bulgaria, a demisionat în urma protestelor faţă de scumpirea energiei electrice, care durează de aproximativ zece zile, relatează AFP.

Boiko Borisov are 53 de ani. Fiu al unui poliţist şi al unei învăţătoare, a intrat în viaţa profesională ca pompier. Borisov deţine centura neagră la karate şi a predat la un club al Ministerului de Interne.

La căderea comunismului, în 1990, Boiko Borisov şi-a înfiinţat propria companie, Ippon, specializată iniţial în comerţ cu textile, apoi în servicii de pază. El a asigurat astfel securitatea fostului dictator comunist Todor Jivkov după demiterea sa, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, la revenirea acestuia în 1996, după 50 de ani de exil.

"Am avut şansa unică de a-i asculta, într-o ambianţă informală, atât pe numărul unu al comunismului, cât şi pe antipodul său, fostul monarh. Ceea ce am auzit de la ei m-a ajutat să înţeleg istoria, mecanismele puterii în cadrul economiei şi politicii mondiale", declara Borisov.Boiko Borisov a fost ulterior desemnat să se ocupe de activitatea operaţională a Ministerului de Interne şi a fost promovat general. Prezent continuu la locul crimelor sau accidentelor, blamând ineficienţa justiţiei, el şi-a asigurat o mare popularitate, mulţi cetăţeni văzând în el "mâna forte" în faţa criminalităţii.

În 2005, după ce a fost ales primar al Sofiei, performanţa sa a fost mai puţin convingătoare, nereuşind să rezolve problema tratării deşeurilor şi ambuteiajele monstruoase.

În decembrie 2006, el a înfiinţat partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), având o largă susţinere din partea primarilor din ţară şi devenind rapid principala formaţiune de opoziţie.

Datorită carismei sale, Boiko Borisov pătrunde pe scena politică dar încredinţează conducerea operaţională a GERB fostului său om de încredere la Ministerul de Interne, Ţvetan Ţvetanov.
 
În iulie 2009, GERB câştigă alegerile legislative din Bulgaria, iar Borisov devine premier.
 
Parternera de viaţă a lui se numeşte Borisov Ţvetelina Borislavova şi este bancher. În casa sa de lux de la periferia Sofiei, plină de trofee de vânătoare, fostul premier are trei câini de rasă "ciobănesc bulgar".
 


 


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close