Antena 3 CNN Externe Bombele americane nu sunt suficient de puternice pentru a distruge instalaţiile subterane fortificate din Iran

Bombele americane nu sunt suficient de puternice pentru a distruge instalaţiile subterane fortificate din Iran

Bombele americane nu sunt suficient de puternice pentru a distruge instalaţiile subterane fortificate din Iran
Sursa foto: Foto: wired.com
28 Ian 2012   •   23:31

Potrivit declaraţiilor unor oficiali americani, armata Statelor Unite nu ar dispune de nişte bombe antibuncăr suficient de puternice pentru a distruge instalaţiile subterane fortificate din Iran, unde Teheranul ar desfăşura activităţi de producere a armei atomice, susţine sâmbătă Wall Street Journal, citat de AFP.
   
Declaraţiile au fost făcute sub acoperirea anonimatului, menţionându-se şi faptul că armata şi-a intensificat eforturile pentru fabricarea unor bombe cu potenţial de distrugere mai mare. În stadiul actual, acestea nu ar fi capabile să distrugă unele dintre instalaţiile de care dispune Iranul, fie pentru că acestea sunt la o adâncime mare, fie pentru că au fost adăugate noi fortificaţii, potrivit cotidianului.
   
Astfel, Pentagonul a cerut în această lună Congresului fonduri suplimentare pentru a ameliora capacitatea acestor bombe de a pătrunde în stâncă, beton sau oţel înainte de a exploda, afirmă cotidianul.
   
Departamentul Apărării a cheltuit până în prezent circa 330 de milioane de dolari pentru a se dota cu aceste bombe antibuncăr şi caută alte 82 de milioane de dolari pentru a le face mai eficiente, potrivit WSJ.

Cu toate că există o presiune internaţională fără precedent, Iranul a lansat producţia de uraniu îmbogăţit la 20 la sută la instalaţia de la Fordo, ascunsă sub un munte. Îmbogăţit la 90 la sută, uraniul poate fi utilizat pentru fabricarea unei bombe nucleare.

×
Subiecte în articol: bombe
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close