Antena 3 CNN Externe Președintele din Burkina Faso a fost arestat soldații revoltați

Președintele din Burkina Faso a fost arestat soldații revoltați

Președintele Burkina Faso, Roch Kabore, a fost plasat în detenție într-o tabără militară de către soldații care s-au revoltat, transmite Reuters, care citează surse de securitate și diplomatice.

Președintele din Burkina Faso a fost arestat soldații revoltați
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2022   •   10:40

Această evoluție vine după ce duminică noaptea a fost semnalate tiruri intense de arme în apropierea reședinței președintelui, în capitala Quagadougou.

Mai multe vehicule blindate din flotila prezidențială, ciuruite de gloanțe, puteau fi văzute, luni dimineața, lângă reședința lui Kabore.

Pe unul dintre vehicule erau urme de sânge. 

Guvernul acestei țări din vestul Africii a negat, duminică, informațiile că o lovitură de stat ar fi în desfășurare, în timp ce focuri de armă susținute au fost semnalate timp de mai multe ore în câteva baze militare.

Reuters mai transmite că sediul partidului politic al președintelui a fost jefuit duminică de protestatari care s-au raliat revoltei militarilor. 

Guvernul a decretat stare de asediu, interzicând circulația pe străzi între orele 20 și 5:30 pe perioadă nedeterminată și ordonând închiderea școlilor.

Revolta militarilor, legată de violențele grupărilor jihadiste

Reuters notează că soldații din Burkina Faso cer mai mult sprijin în lupta contra militanților islamiști.

Nemulțumirile s-au amplificat în ultimele luni în țară, în contextul frecventelor crime împotriva civililor și soldaților, comise de insurgenți dintre care unii au legături cu Statul Islamic și Al Qaeda.

La fel ca și statele vecine Mali și Niger, Burkina Faso este prinsă într-o spirală de violență atribuită grupărilor jihadiste armate, menționează France 24.

Atacurile care vizează civili și soldați sunt din ce în ce mai frecvente și se concentrează mai ales în nordul și estul țării.

Jihadiștii au ucis peste 2.000 de oameni în aproape șapte ani și a forțat 1,5 milioane de rezidenți să-și părăsească locuințele.


 

×
Subiecte în articol: Roch Kabore Burkina Faso
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close