Antena 3 CNN Externe Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Ralph Nader, la a cincea tentativă

Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Ralph Nader, la a cincea tentativă

Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Ralph Nader, la a cincea tentativă
05 Noi 2008   •   01:02

Statele Unite ale Americii fierb în aşteptarea celui mai controversat moment electoral din ultimele decenii: înfruntarea dintre Obama şi McCain. Rezultatul final ar putea fi influenţat de alţi candidaţi anonimi, ce visează cu ochii deschişi la Casa Albă. Nu au nici o şansă, însă figuranţii scenei electorale a toamnei poate influenţa numărul de voturi de care principalii candidaţi ar avea nevoie în cazul unui duel strâns în state cheie. Patru dintre aceşti anonimi se disting ca potenţiali hoţi de capital politic: libertarianul Bob Barr (creditat cu 2,5% din intenţiile de vot la nivel naţional), independentul Ralph Nader (1,3%), Chuck Baldwin, reprezentant al Partidului Constituţiei, şi candidata Verzilor - Cynthia McKinnney (câte un procent).
În vârstă de 74 de ani, Ralph Nader se află la a cincea sa tentativă de a ajunge la Casa Albă. Apărător al consumatorilor, în urmă cu opt ani candida din partea Partidului Ecologist. În 2004, a prins cu greu cursa electorală, pentru că Verzii nu l-au mai vrut. Adoptat de Partidul Reformist, a ţinut morţiş să candideze, în ciuda faptului că nu avea nici o şansă, şi lucrurile nu s-au schimbat între timp. În 2008, pentru a cincea oară în cursă, Nader candidează ca independent. Motivaţia este simplă: sfidarea ?duopolului politic? care ?compromite democraţia din America?.
Îndelung mediatizat la scrutinul din 2000, Nader nu este iertat de alegătorii cu convingeri de dreapta: cele 97.000 de voturi pe care le-a primit din Florida au înclinat decisiv balanţa în favoarea lui George W.Bush, democratul Al Gore ratând ?la mustaţă? preşedinţia Statelor Unite, la primele alegeri după tragedia de la 11 septembrie 2001. Gurile rele susţin că democraţii i-ar fi solicitat în 2004 să renunţe la candidatură, tocmai pentru a evita un nou episod ?Gore?. Gurile şi mai rele spun că i s-ar fi oferit chiar şi postul de vicepreşedinte. Atunci, ca şi acum, mass-media l-a ignorat; ca rezultat, are sub 1% în sondaje, zero şanse reale.
Fiu de imigranţi libanezi, Nader luptă pentru drepturile muncitorilor şi consumatorilor, militează împotriva corporaţiilor, spune că democraţii sunt decadenţi, iar Bush ? ?o corporaţie imensă la Casa Albă, deghizată în fiinţă umană?. Prietenii îl descriu ca ?cel mai încăpăţânat om din America?. Activiştii liberali spun că Nader este mânat în campanie de ego.
În 1965, punea o întrebare surprinzătoare: ?de ce mii de americani mor sau sunt grav răniţi în accidente de maşină, în condiţiile în care există posibilităţile tehnice pentru a face maşinile mai sigure?? Întrebarea, ce stă la baza cărţii sale ?Unsafe at Any Speed? (?Nesigur, indiferent de viteză?), a marcat începutul unui război cu producătorii americani de automobile. General Motors, de pildă, a pus pe urmele lui Nader detectivi, apoi a încercat să îi însceneze episoade amoroase cu femei dubioase. Când manevrele General Motors au ieşit la iveală, aceştia şi-au cerut scuze public şi i-au acordat despăgubiri în valoare de 400.000 $.
Ce se mai spune despre Nader pe answers.com: de numele lui este legată dotarea autoturismelor cu airbag-uri; nu a fost căsătorit niciodată, nu are copii; legendele spun că prin anii 80 purta încă o pereche de bocanci pe care îi avea din armată, adică din anii 50.
Lista celor mai importanţi candidaţi la preşedinţia SUA, scrutinul din 4 noiembrie 2008:
* Barack Obama (Democratic Party)
* John McCain (Republican Party)
* Bob Barr (Libertarian Party)
* Ralph Nader (Independent)
* Charles ?Chuck? O. Baldwin (Constitution Party)
* Cynthia McKinney (Green Party)
* Alan Keyes (America's Independent Party)
* Gloria La Riva (Party for Socialism and Liberation)
* Brian Moore (Socialist Party USA)
* Charles Jay (Boston Tea Party)
* Gene Amondson (Prohibition Party)
* Ted Weill (Reform Party)
Sursa foto: bastardlogic.wordpress.com.
Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Presedintie SUA alegeri candidati Obama
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close