Antena 3 CNN Externe Cel puţin doi morţi şi sute de mii de persoane evacuate în China, din cauza taifunului Fitow

Cel puţin doi morţi şi sute de mii de persoane evacuate în China, din cauza taifunului Fitow

Cel puţin doi morţi şi sute de mii de persoane evacuate în China, din cauza taifunului Fitow
de M.T.    |    07 Oct 2013   •   09:42

Taifunul Fitow a lovit luni coasta de est a Chinei, cu rafale de vânt care depăşeau 200 de killometri pe oră, cel puţin două persoane pierzându-şi viaţa, în timp ce alte câteva sute de mii au fost evacuate, informează AFP, citată de Mediafax.

Agenţia meteorologică chineză a emis sâmbătă o alertă cod roşu, cel mai mare nivel, mobilizând la maximum provinciile Zhejiang şi Fujian.

Agenţia de presă China Nouă a anunţat că cel puţin două persoane au fost ucise după ce Fitow a lovit oraşul Wenzhou, producând prăbuşirea a peste 1.200 de case.

Taifunul a lovit continentul în primele ore, luni, în provincia Fujian, fiind însoţit de ploi torenţiale şi provocând pene de electricitate masive.

Fitow urma să îşi continue traiectroria către nord-vest şi să slăbească rapid în intensitate, potrivit Centrului meteorologic naţional.

În urma dezastrului, 574.000 de persoane au fost evacuate în provincia Zhejiang şi alte 177.000 în provincia Fujian.

„Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în pericol”, a declarat Li Qiang, guvernatorul provinciei Zhejiang.

Din cauza taifunului, traficul trenurilor de mare viteză în provinciile Zhejiang, Fujian şi Jiangxi a fost suspendat, iar aeroportul din Wenzhou a anulat duminică 27 de zboruri.

Autorităţile maritime chineze au emis, de asemenea, alerte cod roşu. Pescarii au fost îndemnaţi să se întoarcă în porturi, iar autorităţile locale au primit instrucţiuni să adopte măsuri în cazul unei posibile creşteri a nivelului apelor.

Fitow, care poartă numele unei flori microneziene, este al 23-lea taifun din acest an. Înainte de a ajunge în China, el a trecut peste insula japoneză Okinawa, provocând pagube uşoare.

Peste 100 de zboruri internaţionale au fost anulate, atât la plecare, cât şi la sosire pe Insula Taiwan, duminică, iar legăturile maritime din regiune sunt perturbate.


×
Subiecte în articol: China persoane evacuate
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close