Antena 3 CNN Externe China reduce relațiile diplomatice cu Lituania, după ce țara baltică a permis Taiwanului să deschidă o reprezentanță oficială la Vilnius

China reduce relațiile diplomatice cu Lituania, după ce țara baltică a permis Taiwanului să deschidă o reprezentanță oficială la Vilnius

China a redus duminică nivelul relațiilor sale diplomatice cu Lituania sub nivelul ambasador, ca răzbunare, după ce națiunea baltică a permis Taiwanului, democrația insulară revendicată de Beijing ca parte a teritoriului său, să deschidă un birou de reprezentanță la Vilnius.

China reduce relațiile diplomatice cu Lituania, după ce țara baltică a permis Taiwanului să deschidă o reprezentanță oficială la Vilnius
Sursa foto: Twitter/ Ministry of Foreign Affairs, ROC (Taiwan)
de Cerasela Stafie    |    21 Noi 2021   •   15:56

Ambasadorul litualian din China a fost expulzat, anterior, și, totodată, Beijingul și-a retras ambasadorul de la Vilnius. Statutul Taiwanului, despre care Beijingul spune că nu are dreptul de a conduce afaceri externe, este o chestiune deosebit de sensibilă pentru autoritățile chineze.

Ministerul de Externe a transmis că relațiile vor fi retrogradate la nivelul de însărcinat cu afaceri, al doilea cel mai important oficial al ambasadei, scrie Euronews.

Interesul Guvernelor pentru extinderea legăturilor cu Taiwan, un comerciant major și centru pentru industria high-tech, este evidențiat prin mișcarea Lituaniei. Aceasta vine și într-un moment în care Beijingul a iritat multe state printr-o politică externă şi militară tot mai fermă.

China continentală și Taiwanul sunt conduse separat din 1949, după un război civil. Lituania a fost acuzată de autoritățile de la Beijing că  subminează suveranitatea Chinei şi integritatea teritorială”, iar guvernului de la Vilnius i s-a cerut „să corecteze imediat greşelile”.

De altfel, China refuză să aibă relații oficiale cu statele care recunosc Taiwan ca țară suverană. Cu excepția a 15 țări, majoritatea mici și sărace din Africa și America Latină, Beijingul a convins toată lumea să recunoască insula ca aparținând Chinei continentale.

Foarte multe state, inclusiv SUA și Japonia, mențin relații diplomatice oficiale cu Beijingul, iar, în același timp, au legături comerciale ample cu Taiwanul. Multe dintre acestea păstrează legătura cu guvernul insulei, ales democratic, cu ajutorul unor birouri comerciale ce servesc ca ambasade informale.

În schimb, Lituania a încălcat tradiţia diplomatică și a permis ca biroul taiwanez din capitala țării să poarte denumirea Taiwan şi nu Taipei Chinez. Această titulatură este folosită de alte state pentru a nu ofensa Beijingul.

Anterior, Lituania a transmis și că plănuieşte să îşi deschidă propria reprezentanţă în Taiwan.

 

×
Subiecte în articol: China Lituania Taiwan relatii diplomatice
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close