Antena 3 CNN Externe Comisarul european pentru sănătate: 30% din populaţia UE ar putea fi atinsă de gripa porcină

Comisarul european pentru sănătate: 30% din populaţia UE ar putea fi atinsă de gripa porcină

Comisarul european pentru sănătate: 30% din populaţia UE ar putea fi atinsă de gripa porcină
26 Oct 2009   •   23:25

Un locuitor din trei al Uniunii Europene (UE) ar putea fi infectat cu virusul AH1N1 în următoarele luni, a avertizat comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, care urmează a fi publicat marţi, relatează AFP.

?Conform informaţiilor de care dispunem, până la 30% din populaţie poate contracta gripa porcină. În acest caz, din nefericire, va trebui să ne aşteptăm la un număr important de decese?, a precizat ea. ?Există temeri ca virusul ar putea evolua şi deveni mult mai periculos în următoarele luni?, a explicat ea, făcând apel la europeni ?să rămână vigilenţi? şi ?să nu neglijeze? efectele socio-economice ale gripei AH1N1.

?Relansarea economică în UE ar putea fi afectată. Anumite sectoare economice, precum turismul, ar putea suferi prejudicii?, a subliniat comisarul cipriot. Potrivit acesteia ?este posibil să aibă o creştere a numărului de concedii medicale şi o scădere a consumului din cauza sentimentului de nesiguranţă?.

Comisarul european pentru sănătate a făcut apel la europeni să se vaccineze în număr mare, reamintind că, ?cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât pandemia se poate extinde mai puţin?. Androulla Vassiliou s-a pronunţat în favoarea închiderii ?imediate? a unităţilor şcolare în care sunt confirmate cazuri de infectare cu virusul AH1N1 şi ?anularea? spectacolelor sportive sau artistice afectate.

Epidemia de gripă A este pentru moment departe de a atinge momentul de vârf în Europa, o situaţie cauzată în parte de condiţiile meteo blânde, notează AFP.

Agerpres

×
Subiecte în articol: gripa porcina virusul AH1N1
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close