Antena 3 CNN Externe Compania Feroviară a Ungariei, acţionată în instanţă pentru implicarea în transportul evreilor la Auschwitz

Compania Feroviară a Ungariei, acţionată în instanţă pentru implicarea în transportul evreilor la Auschwitz

Compania Feroviară a Ungariei, acţionată în instanţă pentru implicarea în transportul evreilor la Auschwitz
11 Feb 2010   •   19:30

Un grup de supravieţuitori şi urmaşi ai victimelor Holocaustului dă în judecată Compania Feroviară de stat a Ungariei într-un tribunal din Statele Unite ale Americii, pentru rolul pe care aceasta l-a avut în transportul evreilor la lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Procesul a fost înregistrat la o curte districtuală din Chicago de avocaţii care îi reprezintă pe cei 95 de reclamanţi. Conform Agenţiei France-Presse, aceştia doresc 1,24 miliarde de dolari drept despăgubire.

Conform documentelor oficiale, compania feroviară maghiară "a pus la dispoziţie în cunoştinţă de cauză trenuri pentru transportul a 437.000 de evrei la Auschwitz", între Martie şi Octombrie 1944.

Angajaţii companiei feroviare sunt acuzaţi că au jefuit reclamanţii de orice obiecte de valoare, de bani sau de obiecte personale. "Fără existenţa acestor trenuri, sute de mii de evrei nu ar mai fi fost transportaţi la Auschwitz", se arată în dosar.

Reclamanţii vor 240 de milioane de dolari despăgubire pentru bunurile furate şi un milion de dolari "ca daune pentru participarea odioasă şi entuziasmată a acuzaţilor la genocid".

"Deşi discuţiile despre bani sunt tâmpite în contextul răului produs victimelor Holocaustului, legea nu poate face altceva decât să obţină remunerări financiare", mai scrie în dosar. Conform reclamanţilor, legea americană permite judecarea companiei feroviare maghiare dacă aceasta are "activităţi comerciale în Statele Unite".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Auschwitz Holocaust
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close