Antena 3 CNN Externe Comunitatea internaţională promite peste 5 miliarde dolari pentru reconstrucţia Gaza

Comunitatea internaţională promite peste 5 miliarde dolari pentru reconstrucţia Gaza

Comunitatea internaţională promite peste 5 miliarde dolari pentru reconstrucţia Gaza
Sursa foto: gaza conflict
03 Mar 2009   •   01:23

Donatorii internaţionali au promis 5,2 miliarde dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, a declarat ministrul egiptean de Externe. ?Este seminificativ mai mult decât ne aşteptam?, a subliniat Ahmed Aboul Gheit .
Delegaţi din 85 de state şi organizaţii internaţionale s-au strâns în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh pentru o conferinţă privind reconstrucţia îm enclava distrusă în războiul cu Israel din decembrie-ianuarie.
Ministrul egiptean arăta că la conferinţă s-au promis 4,48 miliarde dolari, dar având în vedere obligaţiile asumate anterior, poachetul de ajutor va trece de 5,2 miliarde dolari.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a participat la conferinţă, aprecia că Fâşia Gaza ar avea nevoie de circa 2,8 miliarde dolari ca ajutor pentru proiecte de reconstrucţie.
Conferinţa a marcat prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, secretarul american de stat Hillary Clinton, preşedintele francez, dar şi premierul italian, şi alţi 45 miniştrii de Externe.
Duminică, statele din Golful Persic au promis 1,64 miliarde de dolari ca ajutor pentru Fâşia Gaza, în timpul unei întâlniri a Consiliului de Cooperare din Golf, organizaţie comercială ce cuprinde Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Bahrain, Qatar şi Oman.
SUA vor dona 900 de milioane de dolari,iar UE 554 de milioane de dolari. Banii vor fi distribuiţi prin intermediul Naţiunilor Unite şi al Băncii Mondiale şi vor fi administraţi de Autoritatea Palestiniană, controlată de organizaţia moderată Fatah, rivala Hamas, care se pregăteşte pentru alegerile par lamentare şi prezidenţiale din acest an.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atacuri in Fasia Gaza
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close