Antena 3 CNN Externe "Contabilul de la Auschwitz" îşi RECUNOAŞTE vina pentru ororile de la lagăr

"Contabilul de la Auschwitz" îşi RECUNOAŞTE vina pentru ororile de la lagăr

"Contabilul de la Auschwitz" îşi RECUNOAŞTE vina pentru ororile de la lagăr
Sursa foto: Foto: tvnz.co.nz
09 Iul 2015   •   07:41
Justiţia din Germania este vinovată de "eşecul de decenii" în a-i ancheta şi inculpa pe naziştii implicaţi în Holocaust, a declarat miercuri un avocat, la procesul unui bărbat cunoscut drept "Contabilul de la Auschwitz", relatează DPA în pagina electronică.
 
Cornelius Nestler, un avocat care reprezintă peste 50 de reclamanţi în procesul împotriva lui Oskar Groening, majoritatea dintre ei fiind supravieţuitori ai Holocaustului, a declarat în instanţă că decizia recentă a sistemului judiciar de a-i inculpa pe gardieni de la lagărele de concentrare pentru complicitate la crimă ar fi trebuit să fie luată acum câteva decenii.
 
În anii '60 şi '70, tribunalele germane au susţinut că doar cei din conducerea nazistă sunt principalii vinovaţi de crimele în masă împotriva evreilor şi că oficialii de rang inferior în sistemul de aplicare a Holocaustului trebuiau să răspundă la comenzi, fiind, astfel, mai puţin vinovaţi.
 
Această abordare s-a schimbat radical după un precedent juridic stabilit în 2011 prin condamnarea lui John Demjanjuk, găsit vinovat de o instanţă din Munchen pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei în timp ce era gardian la lagărul de concentrare de la Sobibor, în Polonia ocupată. 
 
Declaraţia făcută în instanţă de Nestler vine după ce procurorii din proces au cerut marţi o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare pentru Groening, pentru complicitate la uciderea a 300.000 de persoane. 
 
Oskar Groening, în vârstă de 94 de ani, ar putea efectua maximum 22 de luni de închisoare, din cauza duratei investigaţiei şi a procesului care a urmat împotriva sa. 
 
El şi-a recunoscut săptămâna trecută "vina morală" pentru ororile comise la Auschwitz din cauza rolului său administrativ de la lagărul de concentrare de pe teritoriul actual al Poloniei.
 

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close