Antena 3 CNN Externe Contre în conducerea UE. Consiliul Europei a retras campania ”libertatea în hijab”, după criticile Franței

Contre în conducerea UE. Consiliul Europei a retras campania ”libertatea în hijab”, după criticile Franței

Au apărut contre la vârful Uniunii Europene. Campania ”libertatea în hijab” a fost retrasă de Consiliul Europei, după ce Franța a criticat dur inițiativa.

Contre în conducerea UE. Consiliul Europei a retras campania ”libertatea în hijab”, după criticile Franței
Sursa foto: Twitter/ Xavier de Hennin
de Cerasela Stafie    |    03 Noi 2021   •   15:24

Campania care celebra diversitatea şi ”libertatea în hijab” a fost retrasă, marți, de Consiliul Europei. Franța a criticat acest demers, spunând că promovează purtarea vălului islamic.

Respectiva campanie fusese demarată joia trecută de organismul împotriva discriminării al Consiliului Europei și era cofinanțată de Uniunea Europeană. Aceasta afișa pe reţelele de socializare portrete ale mai multor femei, cu văl pe o jumătate de imagine şi fără văl pe cealaltă jumătate. Fotografiile erau însoţite de mesajul: 'Beauty is in diversity as freedom is in hijab' (n.r. - Frumuseţea este în diversitate, aşa cum libertatea este în hijab').

Inițial, a trecut neobservată. Ulterior, Franța a reacționat, condamnând ideile promovate, după ce au provocat polemici la nivel național, scrie AFP, citat de Agerpres.

Vălul islamic este o chestiune sensibilă de peste 30 de ani pe teritoriul francez. Mai mult, controversa a fost cu atât mai mare cu cât în Franţa a început campania pentru alegerile prezidenţiale, iar teme precum identitatea, islamul sau imigraţia sunt extrem de comentate.

Campania este "opusă valorilor sale" pentru că "promovează purtarea vălului", "Franţa şi-a exprimat puternic dezaprobarea, de unde şi retragerea", a declarat, marţi seară, la postul de televiziune LCI, Sarah El Hairy, secretarul de stat pentru tineret.

"Evident, apărăm libertatea convingerilor, laicitatea, libertatea religioasă, însă acest video nu promovează asta. Acest video promovează vălul ca element de identitate", a adăugat.

Consiliu Europei a reacționat cu rapiditate: "aceste postări pe Twitter au fost retrase şi vom reflecta la o mai bună prezentare a proiectului", a transmis într-un comunicat.

Mesajele și imaginile "făceau parte dintr-un proiect comun" al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene "împotriva discriminării, al cărei obiectiv era de a promova necesitatea de a respecta diversitatea şi incluziunea şi de a combate orice tip de discurs bazat pe ură", a mai explicat instituția.

Totodată, acestea "reflectau declaraţiile făcute individual de participanţii de la unul dintre atelierele proiectului şi nu reprezintă poziţia Consiliului Europei sau a secretarului general", Marija Pejcinovic Buric, a mai asigurat organizaţia, care se ocupă cu monitorizarea drepturilor omului în Europa.

×
Subiecte în articol: consiliul europei hijab Franta
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close