Antena 3 CNN Externe Austria, criticată că le permite rușilor să vină la adunarea OSCE de la Viena | ”Patria atâtor compozitori de marcă a devenit surdă”

Austria, criticată că le permite rușilor să vină la adunarea OSCE de la Viena | ”Patria atâtor compozitori de marcă a devenit surdă”

În ciuda sancţiunilor UE, Austria urmează să ofere vize deputaților ruși care vor participa la Adunarea Parlamentară a OSCE programată la finalul săptămânii la Viena.

Austria, criticată că le permite rușilor să vină la adunarea OSCE de la Viena | ”Patria atâtor compozitori de marcă a devenit surdă”
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    22 Feb 2023   •   10:14

Austria urmează să ofere vize unui număr de 18 deputați ruși care vor participa la Adunarea Parlamentară a OSCE programată la finalul săptămânii la Viena.

Decizia oficialilor austrieci a fost luată în ciuda faptului că toți membrii delegației ruse sunt sancționați de UE, iar evenimentul coincide cu împlinirea unui an de când Putin a declanșat invazia Ucrainei.

Delegația rusă este condusă de Piotr Tolstoi, președintele adjunct al Dumei rusești.

Un diplomat al UE a spus că ar fi o „rușine totală” pentru Austria dacă le permite rușilor să intre în țară, informează Politico.

„Se pare că Viena, patria atâtor compozitori de marcă, a devenit surdă”, a comentat diplomatul european.

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a motivat decizia spunând că data la care are loc reuniunea OSCE este o coincidență „foarte nefericită”, dar ca gazdă, ţara sa trebuie să invite delegațiile din toate statele membre.

Un grup de 100 de intelectuali, politicieni și alte persoane publice, inclusiv autorul Robert Menasse și prim-vicepreședintele Parlamentului European, Othmar Karas, a cerut Austriei să abandoneze ceea ce aceștia numesc o poziție imorală cu privire la războiul din Ucraina.

Austria are un statut de țară neutră încă din 1955 şi a refuzat să trimită arme Ucrainei, iar criticii au acuzat Viena că ar încerca în continuare să păstreze relații bune cu Moscova.

„Austria se poartă ca și când lumea s-a oprit pe 23 februarie 2022”, se menționează în scrisoarea deschisă. „Poziția noastră de securitate este ridiculizată internațional de unii și percepută ca fiind lipsită de coloană vertebrală de alții”, notează Digi 24.

×
Subiecte în articol: OSCE Austria Viena
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close