Antena 3 CNN Externe Criză politică în Belgia. Regele Albert al II-lea a acceptat demisia Guvernului

Criză politică în Belgia. Regele Albert al II-lea a acceptat demisia Guvernului

Criză politică în Belgia. Regele Albert al II-lea a acceptat demisia Guvernului
23 Dec 2008   •   10:27

Criza de guvern se adânceşte în Belgia. Regele Albert al II-lea a acceptat luni demisia Guvernului, dar nu a desemnat, deocamdată, un nou premier. Suveranul l-a însărcinat doar pe fostul prim-ministru Wilfried Martens cu o "misiune de consultări" pentru formarea guvernului. Analiştii arata că partidele belgiene, divizate lingvistic între valoni şi flamanzi, vor ajunge cu greu la consens. Wilfried Martens, politician flamand de orientare creştin-democrată, ca şi Yves Leterme, a fost prim-ministru între 1979 şi 1992.
Belgia a intrat în a treia criză politică de anul acesta vineri, când guvernul condus de Yves Leterme a demisionat, în urma acuzaţiilor că ar fi făcut presiuni asupra justiţiei, pentru aprobarea planului de salvare a băncii Fortis.
Jean-Luc Dehaene, care a mai condus guvernul în perioada 1992 - 1999, ar putea prelua conducerea unui guvern interimar, care va avea mandat doar până în luna iunie, când vor avea loc noi alegeri parlamentare. Alţi posibili succesori ai lui Leterme sunt Herman Van Rompuy, preşedintele camerei inferioare a Parlamentului, Guy Verhofstadt, fost prim-ministru sau Marianne Thyssen, liderul creştin-democraţilor flamanzi.
Sursa foto: ec.europa.eu
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza politica demisie guvern
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close