Antena 3 CNN Externe Cum încearcă britanicii să evite Brexitul

Cum încearcă britanicii să evite Brexitul

Cum încearcă britanicii să evite Brexitul
31 Oct 2018   •   17:18

Numărul britanicilor care cer cetăţenia irlandeză a crescut aproape de două ori comparativ cu anul de dinainte de referendumul din iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează luni agenţia dpa.

În 2015, 46.229 de britanici au cerut cetăţenia irlandeză, în timp ce 80.752 de britanici au solicitat în 2017 paşaportul ţării vecine.

În prima jumătate a lui 2018, 44.962 de britanici au făcut cerere pentru obţinerea cetăţeniei irlandeze, potrivit agenţiei Press Association, care citează cifre oferite de către politicianul Neale Richmond, de la partidul Fine Gael din Republica Irlanda.

În iunie 2016, 52% dintre participanţii la referendumul din Marea Britanie privind apartenenţa la Uniunea Europeană au votat în favoarea ieşirii ţării lor din blocul comunitar.

De atunci, Londra se străduieşte să obţină un acord cu Bruxellesul privind ieşirea sa din UE. Mulţi lideri politici au avertizat că timpul scurt face planificarea dificilă pentru britanici, dar şi pentru cetăţenii şi companiile din Europa continentală.

Republica Irlanda este ţară membră a Uniunii Europene.

Britanicii cu părinţi sau bunici din Irlanda pot cere paşaport irlandez. Atât Republica Irlanda, cât şi Marea Britanie permit dubla cetăţenie.

Cel puţin 10% din populaţia Marii Britanii - fără a include provincia britanică Irlanda de Nord - au dreptul la paşaport irlandez, afirma miercuri Richmond.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit cetatenie britanici
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close